Friss Híreink
Pályázatírási szolgáltatásunkat jellemzően fix díj nélküli, sikerdíjas konstrukcióban nyújtjuk
2018-01-04
Háromfajta támogatás a borászoknak

Egy hazai és két uniós forrásból akár 800-900 millió forintra is pályázhatnak a borászatok 40–70 százalékos támogatási intenzitás mellett.
A Vidékfejlesztési programon (VP) belül két uniós felhívás is lehetőséget nyújt a bővítésben, fejlesztésben gondolkodó borászatoknak, amelyek 2030-ig a hazai forrásból megvalósuló, 300 milliárd forintos Kisfaludy szálláshelyfejlesztési konstrukcióban is pályázhatnak panziófejlesztésre. Noha a mezőgazdasági és feldolgozóüzemek energiahatékonyságának javításánál (VP5-4.1.6-4.2.3-17) a 35 milliárd forintos keretből 30 milliárd a kertészetre és az állattartó gazdaságokra jut, a fennmaradó 5 milliárdért borászatok is indulhatnak. Itt egyéni projektnél legfeljebb 500 millió forint nyerhető 50 százalékos támogatással. Igaz, Közép-Magyarországon 40 százalék lehet csak ez az arány, de plusz 10 százalékot kaphatnak a fiatal gazdák és a kollektív projektek. Utóbbiaknál nem 500 millió, hanem 1 milliárd forint a plafon, e konstrukciónál március 19-én lesz az első értékelési határnap.

A pályázati konstrukciók összetett beruházásokra sarkallják a borászokat
Fotó: Móricz-Sabján Simon

Borszőlőültetvény telepítésére (VP2-4.1.3.6-17) 4 milliárd forint áll rendelkezésre, projektenként maximum 150 millió forint. Pest megyében 60, azon kívül 70 százalékos támogatásintenzitással kell kalkulálni, itt március 16-án összesítik először a beadványokat. Az említett hazai forrású panziópályázatnál az adott ingatlan tulajdonosa vagy a szálláshely üzemeltetője projektenként 60 millió forintot nyerhet el 70 százalékos intenzitással, a benyújtási határidő ennél a felhívásnál március 14. Itt a Balaton, Sopron–Fertő, illetve Tokaj, a Felső-Tisza és a Nyírség térségében új panzióhoz akár 315 millió forint is felhasználható. Így egy borászat mind a három lehetőség maximális kiaknázásával elvileg akár 965 millió forintot is elnyerhetne, de a gyakorlati tapasztalatok alapján jellemzően 180-200 millióban gondolkodnak.

Borászati ügyfeleink jelentős része versenybe száll mindhárom pályázat forrásaiért

– hangsúlyozta a Világgazdaságnak Tóth Ádám Ferenc, a European Conformity Check Vállalkozásfejlesztési Tanácsadó Intézet (ECC) ügyvezetője. A mostani energetikai pályázat kedvező lehetőség azon borászatoknak, amelyek a korábbi lehetőségről lemaradtak, vagy további igényük is van beruházásokra, illetve energiahatékony megoldásra kívánnak váltani. Tóth Ádám Ferenc szerint a borászatok komplex szolgáltatásokat kívánnak nyújtani – például borvacsorával egybekötött kóstolót –, amit a panziófejlesztéses pályázat is segíthet. Kevésbé jó hír azonban, hogy a 22 borvidéken belül egyelőre csak három térségben van lehetőség panzió létesítésére, e térségben hat borvidék van – mutatott rá.

A borászat a verseny és a reduktív borok terjedése miatt egyre beruházásigényesebb,

ahol a modern technológiát nem lehet megspórolni: minél kisebb az egy liter borra jutó költség, annál versenyképesebb a borászat – fogalmazott a Világgazdaságnak Csaba Gyula, a Szervin Kft. értékesítési igazgatója. A szakember szerint ezért is lehet kitörési pont az energetikai pályázat, de mivel a hazai szőlőültetvények elöregedtek, fontos, hogy a borászatok – valószínűleg utoljára – kihasználják a hagyományos magyar (cserszegi, Irsai és olaszrizling) vagy a világpiacon népszerű fajták telepítésének lehetőségét.

2017-03-13
Elérhetőek az infokommunikációs fejlesztéseket támogató kombinált hitelprogramok

2017. március 8-tól  pályázható három infokommunikációs fejlesztéseket támogató kombinált hitelprogram, összesen 57,5 milliárd forint értékben. A felhívások keretében a digitális fejlesztést támogatják, melyre mikro-, kis- és középvállalkozások nyújthatják be kérelmeiket.

A három infokommunikációs pályázat keretösszege összesen 57,5 milliárd forint, melyre a kérelmeket 2017. március 8-tól lehet beadni - hívta fel a figyelmet Rákossy Balázs, az NGM európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára.A hazai kis- és középvállalkozások digitalizációját elősegítő három gazdaságfejlesztési pályázat (GINOP) tavaly decemberben jelent meg, melyről korábbi cikkünkben számoltunk be.

A három pályázati lehetőség

1. Az infokommunikációs ágazatban működő mikro-, kis- és középvállalkozások által előállított termékek és szolgáltatások piacosításának, nemzetközi piacokra való belépésének támogatása (GINOP-3.1.2-8.2.4-16)

A felhívás keretében a vállalkozások összesen 10,1 milliárd forintra pályázhatnak - amelyből a vissza nem térítendő támogatás 4,5 milliárd Ft, a kölcsön pedig 5,6 milliárd Ft.

A felhívásának célja, hogy segítse az újszerű infokommunikációs ötletek piaci termékké és szolgáltatássá fejlesztését, bevezetését és üzleti hasznosítását. Ezen felül támogatja a már külpiaci tevékenységet folytató mikro-, kis- és középvállalkozások újabb nemzetközi piacokra lépését is.

A vállalkozások 2-40 millió Ft közötti vissza nem térítendő támogatást, és 2,5- 50 millió Ft kedvezményes kamatozású kölcsönt nyerhetnek el.

A kölcsön futamideje a szerződés megkötésétől számított legfeljebb 8 év, a kamat 1%/év.

2. Vállalati komplex infokommunikációs és mobilfejlesztések, felhőalapú online üzleti szolgáltatások terjesztésének támogatása (GINOP-3.2.2-8.2.4-16)

A felhívás keretében összesen 42,9 milliárd forintra pályázhatnak, amelyből a vissza nem térítendő támogatás 21 milliárd forintot, a kölcsön pedig közel 21,9 milliárd forintot tesz ki.

A felhívás keretében támogatható a vállalati komplex infokommunikációs és mobilfejlesztések, valamint felhőalapú és egyéb online vállalati szolgáltatások, megoldások terjesztése és bevezetése támogatása a kkv-k körében.

A kölcsön futamideje a kölcsönszerződés megkötésétől számított legfeljebb 8 év, a kamat pedig 1%/év.

A támogatást igénylő vállalkozás minimum 10% önrészt köteles biztosítani, az igényelhető vissza nem térítendő támogatás 1-24 millió Ft, míg a kölcsön 1,25 - 37,5 millió Ft lehet.

A kölcsön összegének meg kell, hogy haladja a vissza nem térítendő támogatás összegét.

3. Felhőalapú (IaaS, PaaS, SaaS) vállalati szolgáltatások, IKT megoldások fejlesztésének és piaci bevezetésének támogatása (GINOP-3.2.4- 8.2.4-16)

A mikro-, kis- és középvállalkozások összesen 4,5 milliárd forint értékben pályázhatnak, amelyből a vissza nem térítendő támogatás összege 2 milliárd Ft, a kölcsöné 2,5 milliárd Ft.

A felhívás a vállalkozások számára az informatikai beruházási kiadások, illetve a teljes bekerülési és üzemeltetési költségek csökkentését lehetővé tevő, az internetalapú szolgáltatásokra, intelligens kliensek és eszközök használatára épülő üzleti cloud computing megoldások hazai piaci fejlesztését támogatja.

A támogatás célja olyan felhőszolgáltató központok létrehozásának támogatása, amelyek professzionális informatikai infrastruktúrát és/vagy platformokat és/vagy alkalmazásokat, mint szolgáltatást nyújtanak mikro-, kis- és középvállalkozások számára.

A vállalkozások 17,5 - 175 millió Ft vissza nem térítendő támogatást, valamint 20-300 millió Ft kedvezményes kamatozású kölcsönt nyertnek el.

A kölcsön futamideje a szerződés megkötésétől számított legfeljebb 8 év, a kamat 1%/év.

www.portfolio.hu

2017-03-06
Vállalkozók, figyelem! - Március 7-től bezárul a fontos pályázati ablak

A "különösen nagyszámú támogatási kérelem" beérkezésére és a rendelkezésre álló keretet meghaladó támogatási igényre hivatkozva ma azt közölte a kiíró, hogy március 7-én déli 12 órától átmenetileg szünetelni fog a második legnépszerűbb uniós kapacitásbővítési pályázat beadhatósága.

A hivatalos kormányzati oldalon pénteken délelőtt megjelent közlemény szerint jövő kedden déltől szünetelni fog a "Mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatása" című (GINOP-1.2.2-16 kódszámú) felhívás beadhatósága, mert "különösen nagyszámú támogatási kérelem érkezett be, amelyek forrásigénye meghaladja a rendelkezésre álló keretet."

A hivatalos kormányzati adatbázis szerint már 1539 darab projektre kértek együttesen 30,5 milliárd forintnyi támogatási igényt. A bő 1500 támogatási kérelem bizonyára jócskán leterheli majd az értékelői rendszert, a pályázat jelenlegi hivatalos keretösszege egyébként 21 milliárd forint. Ehhez képest tehát már 50% körüli a túligénylésnél járunk, igaz a január végi parlamenti projektmenedzseri ülésen elhangzott olyan jelzés, hogy ez várhatóan 30 milliárd forint körülre emelkedhet. Így tehát ha a következő 5 napban hirtelen még meg is ugrik az összes támogatási igény, még akkor is el kell utasítani nem kevés projektet.

Érdemes emlékeztetni rá, hogy a másik kapacitásbővítési pályázat (GINOP-1.2.1-16) benyújtási lehetősége február 28-án befejeződött (az első benyújtási szakaszhatár akkor volt). Amint megírtuk: igen, jelentős, 3,7-szeres körüli túligénylés történt a várhatóan 50 milliárd forintra ugró támogatási kerethez képest. Annyira erőteljes volt a hajrá, hogy az utolsó napon annyi támogatási igény ment be a rendszerbe, mint amennyi a pályázat teljes (várhatóan megemelt) keretösszege lesz.

Forrás: portfolio.hu

 

2017-01-03
A kormány idén elárasztja az országot uniós pénzzel

Hideget és meleget is mondtak a 2016-os év tapasztalatairól a Portfolio évértékelő pályázati körképében megkérdezett uniós szakértők. Nagyon sokan örülnek annak, hogy a pályázatok többsége meghirdetésre került, de ezzel szemben az értékelési rendszer és a bírálat lassúságát emlegetik. Továbbá egyetértenek abban is, hogy a pályázati rendszerben kritikus tényező a közbeszerzések szabályszerű lebonyolítása. A szakértők szerint a közvetlen brüsszeli források a 2020 utáni időszak egyik lehetséges kitörési pontja lehet. A portfolio.hu körképében piaci és banki pályázati szakértők vettek részt, és mindegyiküknek ugyanazt az öt kérdést tették fel.

Hogyan látja és értékeli a 2016-os évet az uniós pályázatok tükrében?

Tóth Ádám Ferenc, ügyvezető European Conformity Check Vállalkozásfejlesztési Tanácsadó Intézet

"A 2007-2013-as pályázatok 2015. december 31-ei zárását követően a 2016-os év cégünknél egyrészről a korábbi nyertes GINOP-os pályázatok beruházási projektjeinek megvalósításának, másrészről a vidékfejlesztési pályázatok benyújtásának, illetve minden további területen az előkészítés éve volt."

Hozzátette: "Ügyfeleink részéről továbbra is rendkívül erős a beruházási hajlandóság és ezáltal a pályázati "kedv", a tavalyi esztendőt a várakozás és a projektek előkészítése jellemezte."

"A közbeszerzési kötelezettséget mostanra elfogadta a KKV szegmens is, amely megítélésünk szerint tovább erősítette a teljes projektmenedzsmentet nyújtani képes tanácsadók piaci helyzetét és szerepét."

A cikk teljes terjedelmében elolvasható az alábbi linken 

Forrás: portfolio.hu

2016-12-25
Közel 5 milliárdot kapnak a Pest megyeiek

Két felhívás jelent meg közel 5 milliárd forintos keretösszeggel, amelyet a Nemzetgazdasági Minisztérium a Pest megye célzott fejlesztését szolgáló 80 milliárd forintos támogatási program részeként hirdet meg - jelentette be Rákossy Balázs európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár. A felhívásokra mikro-, kis- és középvállalkozások és Pest megyei települési önkormányzatok nyújthatnak be pályázatot jövő év februárjától. 

A Kormány döntése alapján a Pest megyei önkormányzatok és a Pest megye területén lévő vállalkozások fejlesztései a 2016-2021 közötti időszakban, a hazai központi költségvetés terhére, összesen 80 milliárd forint pénzügyi támogatásban részesülnek. Mivel Pest megye jelenleg a fővárossal együtt a Közép-Magyarország régióhoz (KMR) tartozik, amely az uniós besorolás szerint fejlett régiónak számít, így jóval kevesebb uniós támogatáshoz juthat. Alapvető cél itt is a források kihelyezésénél, hogy azok 60 százaléka a gazdaságfejlesztést szolgálja közvetlenül. - hangsúlyozta Rákossy Balázs.

két felhívás keretében a Pest megyei mikro-, kis- és középvállalkozások telephelyfejlesztésére 1,4 milliárd forint, belterületi utak gazdaságfejlesztési célú felújítására pedig 3,5 milliárd forint lesz elérhető 2017. január 23-tól. A Nemzetgazdasági Minisztérium 2017-ben további 25 milliárd forint értékben tervez pályázati felhívásokat meghirdetni Pest megyei támogatási program keretében.

A két felhívás

  1. A most megjelent mikro-, kis- és középvállalkozások telephelyfeltételeinek javítására irányuló pályázat célja, hogy elősegítse a Pest megyei vállalkozások meglévő telephelyeinek átalakítását, modernizációját és bővítését, a nem megfelelő telephelyek kiváltását. A korszerű infrastruktúrával felszerelt telephelyek kialakítása hozzájárul a vállalkozások versenyképességéhez, a helyi gazdaság élénkítéséhez és a foglalkoztatás növeléséhez. A rendelkezésre álló 1,4 milliárdos támogatási keretből egyenként 20-100 millió forintos támogatásra pályázhatnak a Pest megyei vállalkozások.
  2. belterületi utak gazdaságfejlesztési célú felújítására irányuló felhívás célja, hogy hozzájáruljon a Pest megye területén lévő, önkormányzati tulajdonú belterületi utak szilárd burkolattal történő kiépítéséhez, felújításához és korszerűsítéséhez, és ez által javítsa a helyi munkába járás körülményeit és a helyi gazdálkodó szervezetek működési feltételeit, elősegítse a munkahelyek és közszolgáltatások jobb elérését. A 3,5 milliárd forintos pályázati keretre Pest megye települési önkormányzatai pályázhatnak, egyenként 20-150 millió Ft értékű fejlesztési projektekkel.

Forrás: www.portfolio.hu