Friss Híreink
Pályázatírási szolgáltatásunkat jellemzően fix díj nélküli, sikerdíjas konstrukcióban nyújtjuk
2014-11-26
Megemelik a népszerű kkv-pályázat keretét

Eddig mintegy 34 milliárd forint értékű igénylés érkezett be az eredetileg 8,5 milliárdos kerettel meghirdetett, a kkv-k termelési kapacitásának bővítését célzó uniós pályázatra – közölte lapunk érdeklődésére Csepreghy Nándor.

 

 

A jelentő túligénylés ellenére jelenleg még mindig be lehet nyújtani pályázatokat a november 12-én megnyitott kiírásra, amely 10-100 millió forint értékű, 50 százalékos intenzitású vissza nem térítendő támogatást nyújt főként gyártókapacitás fejlesztéséhez, illetve kapcsolódó infrastrukturális beruházás megvalósításához. Csepreghy Nándor ezt az elmúlt időszak tapasztalataival indokolta, amelyek azt mutatják, hogy négy-ötszörös túljelentkezés esetén is garantálható az, hogy valóban támogatható projektekre jut forrás. 

A november 12-én megnyílt másik, kimondottan kkv-knak szóló pályázattal, a külpiaci megjelenést támogató kiírással kapcsolatban elmondta: a 1,5 milliárd forintos összegben meghirdetett kiírásra eddig mintegy 600 milliós értékű igénylés érkezett. A pályázatok benyújtására elvileg év végéig van lehetőség. Utóbbi kiírás a külföldi vásárokon való megjelenéshez nyújt 3–7,5 millió forint értékű vissza nem térítendő támogatást 50 százalékos támogatásintenzitás mellett.

Forrás: www.vg.hu

2014-11-24
Magyarország nyolc operatív programot benyújtott az Európai Bizottságnak

Magyarország nyolc operatív programot benyújtott az Európai Bizottságnak az előzetes terveknek megfelelően, november 17-én (hétfőn), a két fennmaradó programot később juttatják el a testületnek.

"BÍZUNK BENNE, HOGY MÉG AZ IDEI ÉVBEN MEGKAPJUK A BRÜSSZELI JÓVÁHAGYÁST."

"Bízunk benne, hogy még az idei évben megkapjuk a brüsszeli jóváhagyást, és így a jövő év elején valamennyi operatív programban megjelenhetnek nagyobb számban uniós pályázatok" - áll a Miniszterelnökség csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A közlemény szerint a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP) és a Vidékfejlesztési Program (VP) benyújtása az uniós jogszabályok késői elfogadása, és az azt követő egyeztetések miatt történik valamivel később. A programdokumentumok apalyazat.gov.hu honlapon november 24-ig megismerhetők és véleményezhetők, a véleményeket figyelembe veszik a véglegesítés során.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára a hónap elején elmondta: Magyarország 2014. október 31-ig 1364 milliárd forint európai uniós forrást fizetett ki, ami az idei időarányos terv 93 százaléka. Tavaly összesen 1708 milliárd forint uniós forrást fizettek ki - emlékeztetett a helyettes államtitkár.

Forrás: www.fidesz.hu

2014-11-21
Jövő hétfőn benyújtja a kormány Brüsszelnek az új operatív programokat

2014. november 13. 11:25

A kormány jövő hétfőn benyújtja Brüsszelnek a 2014-2020 közötti uniós költségvetési időszak operatív programjait, az elfogadásuk feltétele a közbeszerzési szabályozás megújítása - közölte Vitályos Eszter Zsuzsanna, a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten.

A kormány csütörtökön megtárgyalta az új közbeszerzési törvény koncepcióját, amely felgyorsítja az eljárásokat, tiszta versenyhelyzetet teremt és megkönnyíti a kis- és középvállalkozások (kkv-k) részvételét az uniós programokban - erről Csepreghy Nándor fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkár beszélt a tájékoztatón.

Az új közbeszerzési törvény várhatóan a jövő év második felében lép hatályba. Eszerint egyszerűbb lesz az adminisztráció, a nyertes ajánlattevők pedig nagyobb felelősséggel tartoznak majd a teljesítésért - ismertette a részleteket Vitályos Eszter Zsuzsanna. A kkv-k pedig úgy jutnak nagyobb lehetőséghez, hogy az új törvény nem sérti az uniós szabályokat - tette hozzá.

A legfontosabb szabályok azonban már az új törvény megszületése előtt érvényesítve lesznek a gyakorlatban. Így a referencia értéke nem lehet több, mint az adott közbeszerzés értékének a 75 százaléka. Az ajánlattevőtől megkövetelt árbevétel pedig nem haladhatja meg az adott munka értékét.

Megteremtik a referenciák műszaki egyenértékűségét is. Így például kórházépítésre nem csak az pályázhat, aki épített már kórházat, hanem az is, aki korábban épített hasonló méretű és értékű más épületet, például iskolát.

Az államtitkár kifejtette azt is, hogy az értékelésnél célul tűzték ki: a becsült érték és a megvalósítási érték közelítsen egymáshoz.

Az MTI kérdésére Csepreghy Nándor elmondta, nem tervezik meghatározni azt, hogy a nyertes fővállalkozó a teljes munka mekkora részét köteles önmaga elvégezni. Az új törvény arra koncentrál, hogy a projekt időben, az eredeti költségek keretein belül készüljön el, és az alvállalkozók is megkapják a munkájuk ellenértékét.

Forrás: www.Kormany.hu

2014-10-05
Változást jelentett be Varga a pályázatokban

A múlt héten a Miniszterelnökség által bejelentett, a kkv-k körében nagy várakozással övezett két pályázat keretössegét átrendezte bejelentésével Varga Mihály. A reggeli sajtótájékoztatón a nemzetgazdasági miniszter ugyanis 5 milliár forint helyett 8,5 milliárdos kerettel jelentette be a kkv-k számára rendelkezésre álló technológiai korszerűsítést jelentő pályázatot. Ezzel párhuzamosan 5-ről 1,5 milliárd forintra csökkent a kkv-k külpiacra lépését támogató pályázat keretösszege. A többi 7, múlt héten bejelentett pályázati keretösszegből azoknál, amelyek az NGM-hez tartoznak, nem történt változás. 

A biztonságra törekvés volt a fő cél

Mind Varga Mihály, mind a sajtótájékoztatón szintén részt vevő Rákossy Balázs államtitkár jelezte: nem lehet kizárni, hogy idén (a magyar költségvetés kockázatára) további pályázatokat is meghirdessenek, de az ennek potenciális keretösszegét firtató Porfolio kérdésre konkrét összeget nem jelzett Rákossy. Azt viszont igen, hogy a lehető legnagyobb biztonságra törekedtek a mostani pályázatok kiírásánál (mivel az Operatív Programokat még nem fogadta el Brüsszel). A fő cél tehát az volt, hogy ne találjon utólag az Európai Bizottság olyan okokat, amelyek miatt az uniós költségvetési támogatási részt is a magyar büdzsének kelljen kifizetnie. 

Varga a 9, jövő héten meghirdetendő pályázat kapcsán hangsúlyozta: 99%-os valószínűséget lát rá a kormány, hogy az Operatív Programok Brüsszel általi későbbi jóváhagyása ezeket ne érintse majd (azaz nem száll át a magyar költségvetésre a teljes kifizetés kockázata). 

Lássuk a pályázatok részleteit!

A Miniszterelnökség által múlt héten már jelzett 9 pályázat összesen 120 milliárd forintos keretösszeget jelent, amelyből az NGM-hez tartozó 5 pályázat 58 milliárd forintos keretösszeget takar. Az öt pályázat: 

A fiatalok vállalkozóvá válását támogató pályázat 4 milliárd forintos keretösszeggel jelenik meg. 

A részletek kapcsán Rákossy Balázs EU-forrásokért felelős államtitkár azt emelte ki, hogy 90%-os vissza nem térítendő támogatási intenzitás mellett, vissza nem térítendő forrásként hirdetik meg ezt a pályázatot a 18-24 év közötti fiatalok számára. A pályázat keretében a források egy részét azok a szervezetek kaphatják meg, amelyek képzéssel, egyéb szakmai feladatokkal támogathatják a fiatalok vállalkozóvá válását. 

A feldolgozóipari kkv-k technológiai korszerűsítését támogató pályázat 8,5 milliárdos kerettel jelenik meg.

A pályázat kapcsán Glattfelder Béla gazdaságstratégiáért felelős államtitkár az uniós újraiparosítási célkitűzésekre és arra emlékeztetett, hogy a magyar ipar óriási munkahely-teremtési képességgel rendelkezik, emiatt olyan pályázatokat szeretnének kiírni, amelyek ezt a kedvező folyamatot segítik. Most ezen cél alapján két pályázat jelenik meg, az egyik a kkv-k ipari kapacitásnövelését segíti, a másik pedig a külpiacra lépésüket. Mindkét pályázat vissza nem térítendő támogatást jelent. 

A beruházás-támogatási pályázat (új ipari kapacitás létrehozása) során 10-100 millió forint közötti összeget lehet igényelni, maximálisan 50%-os támogatási intenzitás mellett és várhatóan 200 pályázatot támogat majd az intézményrendszer.  Támogatás kapható gép- és berendezés beszerzéséhez, illetve ha ehhez valamilyen építési tevékenység is társul (pl. gáyron belül anyagmozgatás, informatikai fejlesztés), de csak akkor, ha gyártásbővítés mellett jönnek létre ezen tevékenységek is. Önmagában infrastruktúrális-fejlesztés érdekében ezen pályázaton nem lehet majd részt venni - hangsúlyozta az államtitkár. Az is fontos szabály lesz, hogy csak feldolgozóiparban dolgozó cégek pályázhatnak, és közülük is csak olyanok, amelyek az  előző évben legalább 10 főt foglalkoztattak, a teljes árbevételük legalább fele pedig a fejlesztéssel érintett iparágból érkezett. 

A kkv-k kereskedelemfejlesztésére és külpiacra lépésére 1,5 milliárdos keretösszeg jut. 

A cél az, hogy a fenti cégek magas feldolgozottságú, végfogyasztására szóló termékekkel meg tudjanak jelenni külföldi paicokon vásárokon tudjanak megjelenni. A pályázható összeg 3-7 millió Ft közötti összeg lehet 50-70%-os közötti támogatási intenzitás mellett. Fontos feltétel lesz például, hogy a pályázó vállakozóknak kapcsolatot kell tartaniuk a Magyar Kereskedőház Zrt. érintett országbeli képviseletével, ill: idegen nyelvű honlapot kell üzemeltetni. A kiállítási, regisztrációs díjak, installációk, többször használatos marketing eszközök támogathatók, de egyszer használatos papír alapú marketing anyagok nem. 

Az Ifjúsági Garanciaprogramra 40 milliárdos keretösszeg jut (ebből 36 milliárd a GINOP-ból. 4 milliárd a VEKOP-ból jön). Glattfelder Béla a fiatalok munkanélküliségének csökkentését EU-s szinten kitűzú célre emlékeztetett a pályázat kapcsán. Ennek keretében a 15-24 év közötti fiatalok (akik nem tanulnak és nem is dolgoznak) a foglalkoztatási szolgáltatókon keresztül néhány hónapon belül segítséget kapnak az elhelyezkedésben, így tehát fontos, hogy itt a kedvezményezett a munkaügyi szervezet lesz, nem pedig az érintett fiatal. Az államtitkár kitért arra is, hogy a 2014-2020 között összesen 220 milliárd forintos keretösszegű garancaprogramot több lépcsőben vezeti majd be a kormány. Az első szakasz november elsején indul, és 2018-ban fog teljes körűen életbe lépni. Az első szakaszban 2016 júniusáig 340 ezer fiatal, a program befejeződéséig pedig mintegy 180 ezer fiatalnak kell képzéshez és munkához jutnia a program által. 

A munka és a magánélet összehangolására, a rugalmas foglalkoztatási formák támogatására 4 milliárd forintos keret áll rendelkezésre. 

A pályázat keretében a maximális támogatás elérheti akár 100%-os is, 2-15 millió forint közötti keretösszegre lehet pályáznia a munkáltatóknak, akik a rugalmas munkaidő nyomán segítik a kisgyermeket nevelő szülők, illetve egyéb csoportok munkaerőpiaci visszatérést. 

A menetrend

Varga a menetrendet vázolva elmondta, hogy az érintett szaktárcáknak október 6-ig kell elkészíteniük minden szükséges dokumentomot, ami a pályázatok kiírásához szükséges, és a jövő heti kiírást követően valószínűleg 30 nappal lehet majd először benyújtani a pályázatokat. Varga egy kérdésre válaszolva nem tartotta kizártnak, hogy a jövő héten meghirdetendő pályázatokból egyes kifizetések már idén bekövetkezzenek.  

Forrás: portfolio.hu

2014-09-26
kormany.hu: októberben valóban érkeznek a technológiai fejlesztési pályázatok 5 Mrd. Ft-os kerettel

A felkészülés utolsó szakaszába érkeztünk!

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára csütörtökön (09.25.) egy kormányszóvivői tájékoztatón adott nyilatkozata szerint az első megjelenő pályázatok már október 6-a után elindulhatnak. Többek között a következő, vállalkozásokat érintő területek részesülnek támogatásban:

  • kis- és középvállalkozások eszközbeszerzése és kapacitásbővítése 5 milliárd forint kerettel
  • kis- és középvállalkozások külpiacra lépésének támogatása 5 milliárd forint kerettel

Célszerű előre készülni, mivel többszörös a túljelentkezés és a pályázatok előreláthatólag rövid ideig leszenk nyitva.

A konkrét részletek még nem ismertek a felhívás hiányában, de a meglévő szabályozás alapján várhatóan az alábbi feltételekkel kerül kiírásra:

  • beruházás helye: csak Budapest és Pest megyén kívüli települések,
  • minimális beruházás nagysága: 10 millió forint felett,
  • támogatási összeg: max. 20 millió forint,
  • támogatási arány: 40-50%,
  • elszámolható költségek: a VTSZ. lisátban lévő eszközökre, gépjármű nem lesz támogatható,
  • vállalások: várhatóan nem változnak a korábbihoz képest, létszámtartás és személyi jellegű ráfordítás növelés,
  • indulási feltétel: 1 fő átlagos statisztikai létszám 2013-ban, 2 lezárt üzleti év, árbevételnél nagyobb beruházást nem lehet megvalósítani, csak mikro-, kis- és középvállalkozások indulhatnak.

Amennyiben Önöknél is fejlesztési igény merülne fel, Intézetünk díjmentes előzetes pályázati minősítések kapcsán áll rendelkezésére.

A pályázati alkalmasság szempontjából történő (elő)minősítésre kérjük, hogy kitöltve küldje vissza pályázati előminősítő lapunkat, vagy keresse Intézetünket elérhetőségeink bármelyikén.

Magyarország a következő fejlesztési ciklus egyik legnagyobb nyertese ► VIDEÓ

Forrás: kormany.hu