Friss Híreink
Pályázatírási szolgáltatásunkat jellemzően fix díj nélküli, sikerdíjas konstrukcióban nyújtjuk
2015-06-01
A sporttal is spórolhat! Előnyök a látvány-csapatsport támogatásban!

 

 

 

  • Szeretne még többet megtakarítani a társasági adójából?
  • Mindezt úgy, hogy a magyar sportvilág utánpótlás szakosztályait is támogatja, így segítve a jövő bajnokait?

Akkor ismerje meg a 2015. január 1-jétől bevezetésre került új adófelajánlási rendszert, amelyhez a társasági adó esetében adómegtakarítás is kötődik, amivel többet lehet megtakarítani, mint a korábbi időszakban a támogatási szerződésekkel.

Lássuk a részleteket:

Forduljon hozzánk kérdéseivel!

Célszerű előzetesen megvizsgálni, hogy a támogatással vagy az adófelajánlással hogyan lehetséges nagyobb mértékű megtakarítást elérni.

Örömmel állunk rendelkezésükre az adófelajánlási rendszer további részletszabályai, illetve bármilyen felmerülő kérdésük tekintetében. 

Csomár Zoltán,  gazdasági igazgató (okl. könyvvizsgáló)

Tel.: +36 (1) 422-0700 | Fax: +36 (1) 422-0699

E-mail: csomar.zoltan @ european.hu 

Kapcsolódó, letölthető dokumentum: TAO támogatás szabályai →

 

2015-05-05
A GINOP első nyertesei közel 4 milliárd forint uniós támogatáshoz jutottak

Megszülettek az első jogerős támogatói döntések a 2014-2020 közötti Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) tavaly októberben meghirdetett pályázatain. Mindkét kis- és középvállalkozásokat támogató pályázatot óriási érdeklődés kísérte – mondta Rákossy Balázs európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár.

 

A két felhívás keretében első körben összesen 107 vállalkozás közel 4 milliárd forint uniós támogatást nyert el. A fejlesztések összértéke pedig csaknem 8 milliárd forint, a projekteket jellemzően 50% támogatási intenzitás mellett valósíthatják meg a kedvezményezettek.

A GINOP tavaly meghirdetett „Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése” című pályázatának keretében most 43 kis-, 30 közép-, és 10 mikrovállalkozást hirdettek nyertesnek. A felhívás célja a kiemelt iparágakban fejleszteni kívánó hazai mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése, amely során lehetőség nyílik modern eszköz- és gépparkok, valamint fejlett infrastruktúrával ellátott telephelyek kialakítására, a szektor szereplői számára a versenyképesség feltételeinek megteremtésére, fenntartására. A megítélt több mint 3,68 milliárd forintot ennek megfelelően jellemzően fémmegmunkálás fejlesztésére, bútor- vagy fémszerkezet gyártására, illetve különböző eszközök előállítására kívánják fordítani a kedvezményezettek.

Rákossy Balázs kiemelte: a konstrukciót a meghirdetés pillanatától hatalmas érdeklődés övezte, mind a pályázati darabszám, mind pedig a támogatási igény jelentősen meghaladta az előzetes várakozásokat. Éppen ezért az eredeti keretösszeg emeléséről született döntés, így 8,5 milliárd forintról 17 milliárd forintra nőtt a megítélhető keret.

A tavaly meghirdetett másik, a „Mikro-, kis-, és középvállalkozások piaci megjelenésének támogatása” című felhívás révén most 12 kis-, 11 közép- és 1 mikrovállalkozás jutott uniós forráshoz. A pályázat támogatja a külpiacra jutást elősegítő szolgáltatások igénybevételét, marketingtevékenységeket, szolgáltatásokat, idegen nyelvű honlap létrehozását és piackutatás elvégzését is. Az államtitkár ismertette: a csaknem 160 millió forint támogatásból fejleszteni kívánt tevékenységek köre széles: a fentiek szerint a tervek között megtalálható például lábbeli-, tisztítószer-, vagy éppen orvosi műszerek gyártása is.

Rákossy Balázs emlékeztetett: a 2014-2020-as időszakban a rendelkezésre álló uniós források 60%-a kifejezetten a magyar gazdaság fejlesztésére fordítja a Magyar Kormány. A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program minden idők legnagyobb hazai gazdaságélénkítő programjának egyik zászlóshajója.

Az új uniós költségvetési ciklus az előzőhöz képest több száz milliárd forinttal nagyobb mozgásteret biztosít, főként vissza nem térítendő támogatások formájában. Alapelvei az életszerűség, felelősségvállalás és egyszerű adminisztráció, középpontjában pedig a hazai vállalkozások fejlesztése és növekedésük elősegítése, a munkahelyteremtés és a magyar ipar fejlesztése áll.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)

2015-04-28
Napokon belül bejelentik a kkv-k őszi pályázatának eredményét

A napokban kihirdetjük a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) tavaly ősszel meghirdetett, "Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése" című pályázat eredményeit, amelynek keretében közel 4 milliárd forint uniós támogatásban részesül száznál több kiscég, illetve mikrovállalkozás - ezt jelentette be egy mai budapesti esemény keretében Varga Mihály. 

A nemzetgazdasági tárca vezetője jelezte, hogy a vállalkozások a pályázat segítségével lehetőséget kapnak modern eszköz- és gépparkok, valamint fejlett infrastruktúrval ellátott telephelyek kialakítására, versenyképességük feltételeinek megteremtésére, illetve fenntartására. 

A tavaly októberben meghirdetett, novembertől megnyílt pályázat keretösszege 8,5 milliárd forint volt, majd a téli hírek szerint az igen nagyfokú érdeklődés miatt mintegy 40 milliárd forintnyi igény érkezett be. Bár az intézményrendszer a pályázati kiírásban vállalta, hogy az elbírálásra 30 napot ad magának, de végül több ok (a 2014-2020-as új ciklus elindításával összefüggő lépések egymásra épülése) miatt ez mostanra csúszik. Mivel tavaly ősz óta, azaz menetközben az Európai Bizottság elfogadta a GINOP-ot, így a mostani pályázati nyertesek finanszírozását már döntő részben a közös uniós kassza terhére lehet megoldani.

Az is lényeges, hogy a pályázati keretösszeget jelentősen felemelhetik a 8,5 milliárd forinthoz képest, így az őszi pályázók közül sokan kaphatják majd meg a jó hírt a kedvező döntésről. Ez tehát azt jelenti, hogy a Varga Mihály által most jelzett közel 4 milliárd forint csak egy része az eredményhirdetésnek.

Ezzel párhuzamosan a GINOP éves fejlesztési kerete és a Monitoring Bizottság múlt heti döntése alapján a napokban fog megjelenni az újabb termelési kapacitásbővítő pályázat is 80 milliárd forintos keretösszeggel, illetve egy 5 milliárd forintos külpiaci megjelenést segítő pályázat, valamint egy munkahely-teremtéssel összefüggő pályázat is.

Forrás: portfolio.hu

2015-04-27
Ülésezett a GINOP Monitoring Bizottság

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) pályázatainak meghirdetéséhez szükséges utolsó feltételt teljesítve a GINOP végrehajtását felügyelő Monitoring Bizottság meghozta a szükséges végső döntéseket tegnapi ülésén. 

A bizottsági tagok elfogadták a Monitoring Bizottság ügyrendjét, illetve megvitatták és elfogadták a GINOP-ból támogatott projektek kiválasztási szempontrendszerét és eljárásrendjét, zöld lámpát adva ezzel a kis- és középvállalkozásokat támogató pályázati kiírások tömeges megjelenésének. Rákossy Balázs, a GINOP Monitoring Bizottság elnökeként hangsúlyozta: a munkahelyteremtésre, a magyar ipar fejlesztésére és a kis- és középvállalkozások versenyképességének javítására épülő gazdaságfejlesztéshez a legközvetlenebb módon a GINOP járul hozzá. 

Az államtitkár összefoglalta: A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programot februárban fogadta el az Európai Bizottság. Az operatív program elfogadását követően három hónapon belül kell, hogy a Monitoring Bizottság felálljon, amely a mai napon ülésezett először, legutolsó állomásként a pályázatok meghirdetését megelőzően. A bizottsági ülés legfontosabb feladata ezúttal az volt, hogy elfogadja a működéséhez szükséges ügyrendet, illetve megvitassa és jóváhagyja a program Irányító Hatósága által a szakpolitikai felelősök bevonásával kialakított kiválasztási szempontrendszert és eljárásrendet.

A GINOP keretében az idén 68 pályázati felhívást tesz közzé 830 milliárd forint összegben a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). Minden idők legnagyobb gazdaságélénkítő programjának keretében, a 2014-2020-as uniós fejlesztési időszakban a gazdaságfejlesztési operatív programban több mint 2730 milliárd forint uniós támogatási forrás érhető el a gazdasági szereplők számára.

A 10 magyar operatív program mindegyike külön Monitoring Bizottsággal rendelkezik, amely az Operatív Program legfelsőbb szintű koordinációs és stratégiai döntéshozó testülete. A Bizottság a társadalmi és szociális partnerek, a regionális fejlesztési ügynökségek, több ellenőrző szervezet, az Európai Bizottság, valamint az érintett kormányzati szervek képviselőiből áll.

A GINOP Monitoring Bizottság ülésein konzultál és megvizsgálja az operatív program végrehajtását és a célkitűzések elérésének előrehaladását, a nagyprojektek végrehajtását, az esélyegyenlőségi szempontok és a fenntartható fejlődést szolgáló végrehajtási szempontok érvényesítését, valamint a közös cselekvési tervek végrehajtását.

Alapvető feladata a finanszírozott projektek kiválasztásához használt módszereket és kritériumok jóváhagyása, valamint a bizottság fogadja el az éves végrehajtási és záró végrehajtási jelentéseket, az operatív programok értékelési tervét és kommunikációs stratégiáját, valamint dönt az irányító hatóság által az operatív program módosítására tett javaslatokról is.

A GINOP Monitoring Bizottság évente két rendes ülés tart, a következő ősszel lesz.

Forrás: kormany.hu (Nemzetgazdasági Minisztérium)

2015-04-17
Új pályázatokkal söprik ki a korábbi EU-s pénzeket, fiatal gazdák kaphatnak plusztámogatást

Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára egy szegedi tanácskozáson közölte, a 2007-2013-as időszak forrásainak 100 százalékos felhasználása érdekében hamarosan új pályázatokat írnak ki. Ezeken főként a fiatal gazdák kaphatnak támogatást fejlesztéseikhez.

 

Az új pályázatok keretén belül

  • a vidéki térségek közösségi alapszolgáltatásait ellátó önkormányzatok,
  • non-profit szervezetek,
  • egyházak,
  • polgárőr szervezetek pályázhatnak gépjárművásárlásra,
  • illetve kertészeti gépek beszerzését is támogatják.

A politikus közölte, az Európai Bizottság előreláthatólag május végén elfogadhatja az új Vidékfejlesztési Programot, amely összességében 1250 milliárd forint agrár-vidékfejlesztési forrás felhasználásának rendszerét rögzíti. A legkomolyabb nézeteltérés az öntözésfejlesztés támogatásáról alakult ki: a hazai álláspont szerint a szántóföldi és kertészeti kultúrák esetében az öntözött területek növelésére van szükség, az uniós vélemény szerint viszont csupán az öntözés hatékonyságán kellene javítani.

Az új pályázatokat nyártól írják ki, ezeken a munkaigényes ágazatoknaka kertészet, az állattenyésztés és az élelmiszeripar -, valamint a kis- és közepes gazdaságoknak a korábbinál több forrás jut majd – tudatta Kis Miklós Zsolt. Az államtitkár kitért arra is, hogy az élelmiszeripar fejlesztésére összesen 300 milliárd - csak a Vidékfejlesztési Programból 200 milliárd forint - áll majd rendelkezésre, ebből 20 milliárd forintnyi forrást a borágazat beruházásaira különítenek el.

Forrás: MTI