Pályázatírási szolgáltatásunkat jellemzően fix díj nélküli, sikerdíjas konstrukcióban nyújtjuk
2014-11-01
A fémipar életben tartása, előremutató tendenciái egy hazai fémipari vállalkozás szemszögéből

Az utóbbi évtizedekben megszoktuk, hogy a gépiparról nem önmagában beszélünk, hanem a feldolgozóipar keretei között. A 2009-es évtől nagyrészt a válság jelenségeinek elemzésével és a kilábalás lehetőségeinek mérlegelésével foglalkoztak az iparágat érintő cégek. Ez azonban nem azt jelenti, hogy leálltak és várják a megoldást. Sőt!

Ebben a cikkben egy hazai fémipari vállalkozás a T-NC Technológia Kft. szemszögéből szeretnénk bemutatni az éledő és előremutató tendenciákat. A 2014. évre 3%-os növekedést vár a fémfeldolgozó és gépipar, így továbbra is a hazai gazdasági növekedés motorjaként szolgálhat. A határozott optimizmus mellett ugyanakkor a vállalatvezetők óvatossága érzékelhető: habár a termelési és értékesítési mutatók emelkedő tendenciát jeleznek és a kapacitás kihasználtság is 70% körül mozog, se a rendelésállomány, se foglalkoztatási kilátások nem javulnak érdemben - hívja el a figyelmet a Kopint-Tárki. 

Összeségében 2014 határozottan kedvező évnek ígérkezik a magyar fémipar, gépipar számára. A növekedést továbbra is az autóipar és elektronikai ipar fejlődését várják a szakértők. 

Az iparág növekedéséhez nagyban hozzájárul a veszprémi telephelyű T-NC Technika Kft., mely 2007-es megalapítása óta jelen van a szolgáltató és termelő szektorban. A cég alapítója Takács András több évtizedes szakmai múltjának köszönhetően a cég kiemelt tapasztalattal bír a CNC megmunkálás területén. A vállalkozás az elmúlt időszakban gyors fejlődésnek indult, többek között köszönhető ez annak, hogy a bonyolult és összetett megrendeléseket is bevállalják, jó minőségben és pontosan teljesítve azokat. Ezt nem csak a magyar, hanem a külföldi partnerei is alá tudják támasztani, így a megbízhatóság és pontosság jegyében néhány év alatt a járműipari vállalatok alkatrész- és szerszámbeszállítóivá váltak. Mind a hazai, mind a külföldi megbízok elvárják a mindent kielégítő technológiai fejlesztéseket, így az üzemben a legkorszerább fémmegmunkáló berendezéseken (5-tengelyes megmunkáló-központok, marógépek, esztergagépek, fűrészgépek) dolgozik a képzett szakember gárda. 

"A folyamatos beruházások és fejlesztések sikeres megvalósításához megbízható beszállítói, partneri háttérre van szükség" - mondta Takács András

"Ennek köszönhetően több éve stabil partneri hálózattal dolgozunk. Az elmúlt két évben jelentős fejlesztéseket tudhatunk magunk mögött. 2013. év végén érkezett a telephelyünkre egy vadonatúj DMU 75 típusú megmunkáló-központ, melyet részben egy sikeresen elnyert Európai Uniós pályázatnak köszönhetünk. 

A sikeres pályázataink és hozzátartozó teljes körű projektmenedzsmenti feladatainkat profi pályázatírója, a European Conformity Check Vállalkozásfejlesztési Tanácsadó Intézet szakértőire bízzuk. A fix díj nélkül, sikerdíjas konstrukcióban működő Intézet bevonása nélkül hozzá sem kezdünk az EU támogatásokkal szerezhető források megszerzéséhez. A vissza nem térítendő támogatások mellett fontos szerepet játszik vállalkozásunkban a támogatott hitelek lehetősége is, mellyel az esetleges hiányzó önerőt is biztosítani tudjuk - akár a teljes projekt előfinanszírozásával - előzetes költségek nélkül. Ebben az esetben nincs kockázatunk, csak a megnyert összeg után kell fizetnünk. Jövőbeni terveink közt szerepel jelenlegi telephelyünk és eszközparkunk bővítése, illetve egy a hazai fémipari kis- és középvállalkozások közös érdekeit képviselő fémipari klaszter létrehozása."

A klaszter létrehozásának célja, hogy a meghatározó gazdasági erővel rendelkező fémipari vállalkozások összehangolt, hatékony, széleskörű együttműködésen alapulva, közös érdekek mentén növeljék versenyelőnyüket és innovációs potenciáljukat. A klaszter mozgatórugója az, hogy a piaci együttműködés, a közös hazai kapacitáskihasználás, a gépipari szakképzésfejlesztés, a közös beszerzés és közös termék kifejlesztésének köszönhetően egy adott munkára szóló szerződésnél több, közös értékekre és azonos érdekekre alapozva működjön. - számolt be az ügyvezető. 

A klaszter operatív működtetésének partnere szintén az European Conformity Check Vállalkozásfejlesztési Tanácsadó Intézet, aki kiemelkedő iparági referenciákkal és klasztermenedzsmenti háttérel rendelkezik. 

Bővebb információ: 

T-NC Technológi Kft. | Takács András, ügyvezető

E-mail: cncalkalmazastechnika @ gmail.com

European Conformity Check Vállalkozásfejlesztési Tanácsadó Intézet

Csányi Éva, klaszter koordinátor

E-mail: csanyi.eva @ european.hu | Telefon: +36 (70) 377 3859