Sikertörténeteink
Pályázatírási szolgáltatásunkat jellemzően fix díj nélküli, sikerdíjas konstrukcióban nyújtjuk
2014-10-29
Válságkezelésből jeles

Gazdasági válságkezelésből jelesre vizsgázott a Nagoya Kft., aki EU-s támogatással sikeresen fejleszteni tudta telephelyét és ezzel 17 új munkahelyet is teremtett.

Az 1992-ben alakult targoncák javításával, alkatrészellátásával és bérbeadásával foglalkozó társaság a folyamatos innovációknak köszönhetően tudta piaci részesedését megtartva továbbiakat szerezni.

A válság legyőzéséhez innovatív ötletekre volt szükség. Ilyen például az az egyedülálló kezdeményezés, hogy targoncáinkat kezelővel együtt lehet bérelni, illetve az esetleges fennakadások elkerülése miatt, igény- és megfelelő számú targonca esetén, akár szervizbázist is kialakítunk ügyfeleink telephelyén.

Célunk a nagyszabású telephely-bővítési programmal az elért pozícióink erősítése, megtartása volt, amelyek tudjuk, hogy csak folyamatos fejlesztéssel valósítható meg. Így nem csak a meglévő ügyfeleinkkel mélyülhetnek el üzleti kapcsolataink, de a piac „tisztulása” miatt keletkező piaci résekbe is be tudunk hatolni, az itt felmerülő igényeket is ki tudjuk elégíteni.” – mondta Horváth Béla ügyvezető.

A vállalkozás az új Széchenyi Terv Közép Magyarországi Operatív Program támogatási rendszeréhez benyújtott és támogatást nyert projektje keretében egy 1 012 m2-es alapterületű üzemcsarnokkal és irodával bővítette korábbi egységét, amely EU-s forrás bevonásával, a teljes beruházási költség 40%-os társfinanszírozásával valósult meg. 

„A közel 176 millió forintos beruházásnak – melyből 37 millió forint vissza nem térítendő támogatás - köszönhetően szervizszolgáltatásunk jelentős mértékben fejlődött, hatékonyabb működést, rövidebb határidőket érhetünk el, melyek eredményeként csökken a szerelési idő, könnyebb lesz az alkatrészek szállítása, rendszerezése, tárolása. A technológiai megújulás nemcsak a műszerekre, eszközökre vonatkozik. A modern szerelőcsarnokkal a cég fajlagos energiafelhasználása várhatóan 15-20 százalékkal csökkenhet.” – folytatta Horváth Béla a Nagoya Kft. ügyvezetője.

A vállalkozás tavalyi árbevétel 950 millió forint volt, de a nagyobb volumenű forgalomból idén további 5-10%-os árbevétel növekedés várható, és remélhetőleg ez hosszú távon is emelkedni fog.

A vállalkozás a fejlesztésnek köszönhetően a jelenlegi 46 fős létszámot is bővíteni tudja, hiszen a megnövelt területen 17 új munkahelyet hoznak létre. A pozíciók megtartásához újabb és újabb fejlesztésekre van szükség, így már tervezik a szervizközpont további bővítését.

A Nagoya Kft. a fejlesztést, a szakmai elképzelésen alapuló folyamatos változtatást helyezi előtérbe. Fejlesztései koncepciója a pontos tervezés, alaptőke, piackutatás. Mindezek elengedhetetlenek a források elnyeréséhez. Azonban a sikeres pályázatokhoz profi pályázatíró cég bevonására is szükség van. Ennek tudatában a Nagoya Kft. vezetősége és munkatársai a társaság által forgalmazott, széles termékpalettával bíró TCM targoncák értékesítése során is ajánlja ügyfelei részére a pályázatírást.

A sikerrel zárult fejlesztéseket reális tervezés, pályázati- és támogatás menedzsment, pontos elszámolás előz meg, melyben Intézetünk biztos partneri hátteret biztosít, az elnyert támogatási összeg gyors, időben történő lehívását szem előtt tartva.

Büszkék vagyunk rá, hogy szakértelmünkkel hozzájárulhatunk a Nagoya Kft. sikerességéhez. ” - mondta Tóth Ádám Ferenc az European Conformity Check Vállalkozásfejlesztési Tanácsadó Intézet ügyvezetője.

                   

2014-08-11
Bérlézeresek - Melior Laser Kft.

Ferrarikban és Porschékben is megtalálhatók a lézervágástól a komplex alkatrészek gyártásáig eljutó biatorbágyi fémipari cég termékei.

 

Egy dohánygyártó vállalkozás új termékének bevezetése során htalmas, műanyag termék kínáló  álványokkal szerete volna a benzinkutak közönségének figyelmét felhívni. A reklámfelület legjellegzetesebb elemének elkészítésével a vállalat Balla Viktort és Lendvai Lászlót bízta meg. A plexivágást és csiszolást egy kölcsönkért gyártócsarnokban három héten át estétől reggelig maguk végezték Viktor házi barkácsgépeivel. A munka az éjaszkázások és gépáldozatok ellenére sokat segített a két fiatalnak, a teljesítés révén befolyt közel kétmillió forintból ugyanis gyártócsarnokot tudtak bérelni és rendbe hozni.

ÁLOMGÉP

A két tulajdonos már egyetemista korában megismerkedett, majd Balla Viktor 1994-ben ugyanannál a vállalatnál kezdte meg kötelező szakmai gyakorlatát, ahol Lendvai László már fél éve dolgozott. Számítógép vezérelt szerszámgépek programozásával, technologizálással foglalkoztak 6-7 éven át, majd amikor a céget eladták a tulajdonosai, úgy döntöttek, hogy önállósítják magukat. 

Tőke híján nem lett volna semmi esélyük, de egy régebbi kliensük bízott bennük. Ő korábban éveken át csábította saját lemezmegmunkáló cégéhez a fiatalokat, de ők nem szerettek volna több száz kilométerre költözni. A jó személyes és szakmai kapcsolat révén azonban sikerült megtalálni a közös nevezőt. Viktor és László megalapították saját vállakozásukat, a Melior Laser Kft.-t, ahol első jelentős beruházásukat a baráti partner hitele és kezességvállalása mellett tudták kivitelezni. Induló vállalkozásuk ugyanis egyáltalán nem számíthatott banki finanszírozásra, mivel semmilyen bitzosítékot nem tudtak volna adni. 

Egy állom vált valóra, amikor beszerzték a hőn áhított első, ráadásul korszerű, felső kategóriás lézervágó berendezésüket, a géppark első darabját. Korábbi kapcsolataikra és tapasztalatukra alapozva el is kedzték a partnerkör kiépítését. A fémiparban jelentős kereslet mutatkozott az akkoriban még kuriózumnak számító lézeres bérmunka iránt, így két hónap után egy teljes műszakban dolgozott a gép. Az első partnerek egyike volt a Skorpió Kft., amelynek ügyvezetője szívesen látta volna a tehetséges fiatalokat saját cégében. Ez ugyan nem valósult meg, de Körmendi István megegyezett Lászlóval és Viktroral: ha a Skorpió Kft. számára szükséges lézervágási munkákat elvégzik, nem vásárolja meg az ehhez szükséges technológiát. 

Az együttműködés annyira sikeresnek bizonyult, hogy a javarészt exportra termelő cég vezetője a legjobb beszállítójaként emlegeti a Melior Lasert. További partnerek és megállapodások révén nagyon hamar a második és a harmadik műszak is beindult, másfél év után pedig már bővíteni is kellett a kapacitást. Az egyik megrendelő saját lézergépét kínálta megvásárlásra a fiatal mérnököknek úgy, hogy az ő bérmunkaigényét is kielégítsék, fellendítve a vállakozás forgalmát. 

UNORTODOX MÓDSZEREK

A nem hétköznapi megoldásokra kezdő vállakozásként nagy szüksége volt a Meliornak. "A tőkehiány miatt kénytelenek voltunk olyan eszközöket, kapcsolatokat használni, ahol lehetőségünk volt valamilyen módon a beruházás finanszírozására, lízingre. A technológiai fejlesztéseknél, a lézereknél, a hajlítógépeknél és a targoncáknál is először béreltük a gépet, majd amikor a kapacitását kellőképpen le tudtuk kötni, megvásárultuk vagy vettünk helyette egy újat" - magyarázta a cég fejlesztési politikáját Lendvai László, a Melior Laser egyik tulajdonosa, ügyvezetője.

A kockázatvállalás és a jó partnerek mellett a vállalat sikerének kulcsa megjelenik a nevében is. A latin melior (jobb, több) szó ugyanis arra utal, hogy ezen a téren szerették volna felülmúlni a konkurenciát. A rugalmasság volt az egyik alaptényező, amivel a versenytársak nem igazán rendelkeztek akkoriban. Azzal sem törődtek, hogy a késztermékeket a megrendelő telephelyére eljuttassák, a csomagolásra pedig végképp nem fordítottak figyelmet. A biatorbágyi cég életben maradását is ezeknek az apró pluszoknak köszönheti, na meg annak a kezdetektől érvényesülő törkvésnek, hogy a bérvágástól a kész alkatrészekig minél messzebb jussanak az érétkláncban. Ugyanis minél komplexebb terméket képesek előállítani, annál nélkülözhetetlenebb az ügyfelek számára. 

AUTÓIPARI JELENLÉT

A cég életében nagy áttörést hozott a saját telephely átadása, és a külföldi partnereknél komoly marketingelőnyt is jelentetett. Akadt olyan leendő megrendelő, akinek a biatorbágyi komplexum megépülése adott apropót az első vevői audit lebonyolítására. A központ felhúzását a gazdasági válságot megelőző utolsó pillanatban sikerült a banki hitelek révén finanszírozniuk. A krízis beköszöntével viszont, 2009. január 1-jétől törleszteni kelett, ami számos álmatlan éjszakát okozott a tulajdonosoknak. 

A partnerkör bővítése révén azonban sikerült 15 százalékos forgalomcsökenéssel átvészelni ezt az időszakot. 2010-től pedig ismét növekvő pályára lépett a cég, ami a technológiai fejlesztéseknek is köszönhető. A partnerek részéről egyre inkáb igény mutatkozott a kmplexebb gyártás iránt, a lézervágás és az élhajlítás mellett. Hegesztéseket, süllyesztéseket, menetfúrást, kötőelem-sajtolásokat, felületkezéseket is el kellett végezni, ezt kooperációk révén vagy bérelt, később pedig már saját gépek segítségével teljesítették. A fejlesztéseknek köszönhetően komplex alkatrészeket is képesek már gyártani, így teljes körű beszállítói tevékenységre kész a vállalat, kieglégítve a járműipar igényeit.

Az utóbbi szegmensben nem igazán jellemző a lézeres technológiával működő lemezmegmunkáló cégek jelenléte, a Melior Lasernél azonban prsztízskérdés volt, hogy minél előbb megvesse a lábát ezen a területen is. A prémium szegmenst megcélozva, a pár tízezer darabos éves alkatrészgyártással fel is tudták venni a lépst a préstechnológiával. Ma pedig már Audikban, Porschékban és Ferrarikban is találhatunk Biatorbágyon készített termékeket. A növekedés további kulcsát az export felfuttatásának látják a vezetők, ezen már két éve teljes gőzzel dolgoznak. 

Balla Viktor

  • 42 éves, a BME-n közlekedésmérnöki diplomát szerzett.
  • A cég műszaki igazgatója és résztulajdonosa.
  • Nős, három gyermek édesapja. Kedveli a veterán autókat, különsen a Fiat 500-as modellt, amellyel korábban az 1280 kilométerre lévő Fiat-találkozókra is eljárt feleségével. 

Lendvai László

  • 43 éves, a BME-n gépészmérnöki diplomát szerzett, majd a Közgáz mérnök-közgazdász szakát is elvégezte.
  • A cég ügyvezetője és résztulajdonosa.
  • Nős, két gyermek édesapja. Szabadidejét családjával tölti, közösen sportolva vagy sporteseményeket látogatva. Kézilabda-, hoki-és futballrajongók. 

A cikk az alábbi linken is olvasható →

Kapcsolódó cikk 

Bővebb információ → MELIOR Laser Kft. - A megbízható lemezmegmunkáló beszállító

Forrás: Figyelő Magazin 2014/31. száma

2014-07-21
Sikeres pályázatok a Vésztői Református Egyházközség részére

Intézetünk egyházi pályázatírói szakértő csoportja az egyházi pályázatok megvalósításában nyújt támogatást, a pályázatírástól kezdve a projektmenedzsmentig, levéve ezzel a terhet az intézmények, egyházközségek válláról.

Megvalósult egyházi pályázataink egyik kiemelt projektje a Vésztői Református Egyházközség részére nyújtott támogató közreműködésünk.

A Vésztői Református Egyházközséggel 2007 őszén kezdődött az együttműködésünk. Első közös projektünk a Vésztői Református Szeretetotthon akadálymentesítésének megpályázása volt.

A DAOP-2007-4.3.1. pályázat keretében 90%-os támogatási intenzitás mellett 14 850 000 Ft támogatást nyertünk el az intézmény újabb szárnyának akadálymentesítésére, mely 100%-os kihasználtság mellett 44 fő részére biztosít ellátást.

2010 év elején a TÁMOP-2009-3.1.5 pályázatán indultunk. Az egyházközség fenntartásában működő Kis Bálint Református Általános Iskola 2 pedagógusának 2 éves továbbképzését az elnyert közel 8,8 MFt-os támogatás biztosította.

Az ezt követő további 3 évben a templom felújítására nyertünk el támogatásokat a Nemzeti Kulturális Alap Igazgatóságánál:

1. 2011-ben 9,1 MFt-ot vízszigetelésre,

2. 2012-ben 3,7 MFt-ot a födémszerkezet megerősítésére, és

3. 2013-ban 2,5 MFt-ot a szószék felújítására.

1. A 2011. szeptemberében benyújtott, a Műemléki és Régészeti Szakmai Kollégiumához a „1/A Műemlék épületek és építmények állagmegóvásának, részleges, vagy teljes helyreállításának, felújításának, valamint műemlékek elválaszthatatlan részét képező képzőművészeti alkotások restaurálásának támogatása” című és NKA – 2732/1031 azonosító számú támogatási kérelmünk alapján 9.108.250 Ft támogatást ítéltek meg a templom vízszigetelésére. A felújítási munkálatok a szerződés szerint, az előre betervezett költségek túllépése nélkül, határidőben, 100%-os minőségben készült el,hosszú távon biztosítva a műemlék állagának megóvását.

2. Az ezt követő évben, 2012. áprilisában a templom födémszerkezetének megerősítésére nyertünk el 3,7 Mió Forintnyi támogatást, így 2012. november végére mindkét üteme elkészült a templom felújításának. Egyedül a 150 éves szószékre nem sikerült támogatást kapnunk éveken keresztül, de kitartásunk végül sikert hozott.

3. 2013 év végén ismét megpályáztuk a sok éve használatlanul álló, veszélyes állapotú, műemlék szószék felújítását, melyre 2014 év elején sikerült elnyernünk 2.500.000 Ftot.

Ez a projekt idén nyáron fog megvalósulni.

Az egyházközség felelősségvállaló magatartását tükrözve segítette a Kis Bálint Református Általános Iskola fejlődését is, melynek köszönhetően az Iskola 2012. február és 2013. január között részt vett a Magyaroszág-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 program keretében megvalósuló „Professional network, a framework development process for competencies based on interactive learning methods” című, HURO 100/330/2.3.1./01. számú projektben.

A vésztői Kis Bálint Református Általános Iskola és a temesvári Bartók Béla Elméleti Liceum között elindult testvériskolai kapcsolatoknak fontos mérföldköve volt ez a pályázat, melyet a két iskola közösen adott be és nyert meg. A 25.497 EUR összegű támogatásnak köszönhetően tudott megvalósulni az a program, mely célja az volt, hogy közelebb hozza egymáshoz a határ menti térségben élő embereket, közösségeket és gazdasági szereplőket az együttműködésbe bevont térség közös fejlesztésének elősegítése érdekében, a határmenti térség alapvető erősségeire építve. A pályázat keretében a két intézmény pedagógusai közös képzéseken vehettek részt, együtt ismerkedve az interaktív tanítási módszerekkel, illetve gyermekeink közös táborozások során találkozhatnak a másik intézmény életének 1-1 fontos területével, ottani diáktársaikkal, tanárokkal.

A program során Vésztőn illetve Temesváron találkoztak a pedagógusok és diákok. A találkozók egyikén pedagógus továbbképzést tartott a vésztői iskola az interaktív tábla használatáról magyar nyelven. A találkozó helyszínét, valamint az étkezést és szállást a békéscsabai Fenyves Hotel biztosította. A szakmai találkozóval kapcsolatos nyilvánosságra vonatkozó eszköz: helyi és országos írott sajtó, kistérségi kábel tv. Egy következő alkalommal az on-line tanulmányi verseny feladatainak megszerkesztése, a rendszer működésének megismerése, valamint a természettudományos játszóház szervezése volt a soron, melyek később megvalósításra kerültek. Nyáron Vésztőn egy közös ökológiai táborban vettek részt mindkét iskola/ország diákjai és tanárai. Mindezek mellett mindkét intézmény tárgyi eszközökkel is gazdagodott.

Családbarát közgondolkodás népszerűsítése és a nemek közötti jobb együttműködés elősegítése c. programot (Kód: CSP-KÖZG-14) is megpályázta a Vésztői Református Egyházközség a „Családbarát szemlélet erősítése Vésztőn - 2014-ben” címmel, de a 800.000 Ft-os programból – a nagyon nagyszámú pályázói kör miatt – csak 250.000 Ft-os támogatást kapott, így ezt az egyházközség visszautasította, mivel ennyiből nem tudta volna megvalósítani.

Intézetünk, mint a Magyarországi Evangélikus Egyház minősített pályázati tanácsadója vállalja a jövőben is az egyházak részére elérhető pályázatok elkészítését, a pályázatot beadni kívánó egyházközséggel, illetve intézménnyel kötött külön megállapodás alapján, fix díj nélküli, sikerdíjas konstrukcióban.

Az aktuális pályázatok kapcsán az egyhaz@european.hu e-mail címen és az alábbi elérhetőségeken állunk rendelkezésére:

European Conformity Check Vállalkozásfejlesztési Tanácsadó Intézet

1138 Budapest, Danubius u. 16. (Marina Part)

Tóth Ádám Ferenc │toth.adam@european.hu

Tel: +36 (1) 422-0700 | Fax: +36 (1) 422-0699

Intézetünk a www.egyhazipalyazat.hu és a www.egyhazipalyazatiras.hu oldalak tulajdonosa és tartalomszolgáltatója.

Összefoglaló → Letöltés

2014-07-01
Kétmilliárdos fejlesztés a Szentkirályinál

A European Conformity Check Vállalkozásfejlesztési Tanácsadó Intézet büszke arra, hogy ügyfele a Szentkirályi Ásványvíz Kft. újabb fejlesztéseinek köszönhetően 2015. végéig 2 milliárd forintos beruházást hajt végre.

 

 

A fejlesztés keretében új gépsort vásárolnak, és logisztikai beruházást is terveznek.  A vállalat 2014-ben további növekedésre számít részint az exportigények bővülésére alapozva. Az idén 2 milliárd forint export-árbevételt tervez, ez mintegy 10%-os növekedés lesz az előző évhez képest. 

A cég 45 országba szállít ásványvizet és ásványvíz alapú termékeket. Fontosabb exportpiacai között van, Oroszország, Észtország, Csehország, Szlovákia, Románia és Szaúd-Arábia is. Az arab országgal való kapcsolat már több évre nyúlik vissza, a Szentkirályi üzleti kapcsolatban áll a szaúdi kormánnyal és több királyi családdal is. Nemrégiben pedig Mekkában kötöttek stratégiai együttműködést egy helyi disztribútor céggel, a mekkai partner 90 üzletkötővel végzi a forgalmazást. A Szentkirályi Ásványvíz Kft. árbevétele tavaly 7,6 milliárd forint volt. A társaság telephelyén fúrt kútjaiból évszázadokig garantált vízhozammal, évi 500 millió liter kapacitással rendelkezik.

A kft. a Szentkirályi csoport tagja, amely 2013-ban 9 milliárd forint árbevételt ért el. A csoporthoz tartozik Európa egyik vezető alkoholmentes gyermekpezsgő gyártója, a Vitapress Kft., valamint az előformagyártó üzemet működtető Kingspref Kft. is.  A csoport 2014-re közel 10%-os árbevétel-növekedéssel számol.

Forrás: MTI

2014-06-09
Emelkedő pályán a Melior Laser

A pályázati pénzből finanszírozott idei fejlesztéseknek is fontos szerep jut az elmúlt években több nemzetközi gyártó beszállítói pozícióját elnyerő Melior Laser Kft. 2014 évre tervezett 10%-os nettó árbevétel bővülési tervében. A lézervágás, lemezmegmunkálás piacán mára több mint 1 milliárd forint árbevételt produkáló vállalat e pozícióinak erősítésében és export értékesítésének 25%-os növelésében látja a fejlődés lehetőségét.

A magyar kkv-k sora esetén az elmúlt években megoldhatatlan finanszírozási problémát jelentett a számukra munkát adó nemzetközi gép- és autóipari gyártók 2008 utáni, százalékban kifejezve akár kétszámjegyű forgalomcsökkenése. A kiszámíthatatlan piaci körülmények között, nehezen tervezhető bevételekből gazdálkodó, gyakran forrásszegény vállalkozások helyzetét nehezítette, hogy a technológiai fejlesztésekhez elengedhetetlen pályázati lehetőségek igénybe vételét a forráshiány csak fokozta.

A lézervágás, lemezmegmunkálás piacán tapasztalt hasonló helyzetben a Melior Laser Kft.azonban 2009 óta évente közel 10 százalékos árbevétel-növekedést ért el. A mára a több nemzetközi gyártó hivatalos beszállítójaként számon tartott cég ügyvezető igazgatója,Lendvai László a vevőivel közösen folytatott gyártásfejlesztésben, a cég technológiai és innovációs elkötelezettségében, illetve a kapacitásnövelést eredményező technológiabővítésben látja fejlődésük kulcsát.

– A nagyfokú rugalmasság mellett kockázatvállalásra is szükség volt, amely azonban nem mehetett a biztos üzletmenet rovására – mutatott rá a jelek szerint sikeresen előre menekülő vállalat vezetője. – A létszámleépítés, mint a visszaeső felvevőpiacra adott szokásos válasz helyett a munkahelyek megtartása mellett döntöttünk, ami ma már tudjuk, jó taktika volt. A Biatorbágyon, az autópálya közelségében működő, 2000 négyzetméteres telephelyen 42 dolgozót foglalkoztató cég évek óta 15 százalék feletti árbevétel arányos nyereséggel működik.

– A nemzetközi gyártó cégek hazai beszállítójaként pozíciónk erősítésében és az új partnerek megszerzéséhez vezető úton mérföldkő a 2015 év közepéig tervezett beruházások sora. Jóllehet a technológiai és gyártási feltételek fejlesztése mindig a cég stratégiájának alapja volt – emelte ki Lendvai László az Európai Unió „Komplex vállalati technológia-fejlesztés mikro-, kis- és középvállalkozások számára” pályázaton nyertes Melior Laser Kft. ügyvezetője.

Forgalmi adatok

(ezer Ft)

2010

2011

2012

2013

 Értékesítés nettó árbevétele

761 577 

910 544 

1 054 335 

1 126 136 

 Nyereség (Mérleg szerinti  eredmény)

124 659 

161 574 

169 667 

184 158 

A részben önerőből, részben az elnyert 158 millió forint támogatásból az év végéig megvalósuló beruházásokkal a cég kapacitásbővítést, valamint szolgáltatásainak bővítését, így új piaci szegmensek kiszolgálását tervezi. A tervek között szerepel a telephely további bővítése, mely összeszerelő részleg kialakítását, további lézer-stanc kombi berendezés, élhajlító gép, hegesztőberendezések beszerzését, továbbá a raktári rendszer korszerűsítését teszi lehetővé. Ennek megfelelően a cég 2014. évi terveiben a nettó árbevétel további 10 százalékos növelése és az exportbevételek ezen belüli arányának 10 százalékot meghaladó emelése szerepel.

 

Forrás: Melior Laser