Sikertörténeteink
Pályázatírási szolgáltatásunkat jellemzően fix díj nélküli, sikerdíjas konstrukcióban nyújtjuk
2014-05-08
Dinamikus növekedés Márkón

A fémipar az EU gazdaságának jelentős mozgatórugója, az ipari termelés legjelentősebb területe.  

Rugalmas, sokoldalú, innovatív, szolgáltatásközpontú és számos munkahelyet kínáló vállalkozásokból tevődik össze. A 2009-es évtől a pénzügyi világválság többféle módon sújtotta az ipart: csökkent a termelés, növekedtek az elbocsájtások, az ágazatban jelen lévő kis- és középvállalkozások fizetőképessége csökkent, illetve korlátozva fértek hozzá a hitel- és tőkepiacokhoz.

 

Azonban az ipar struktúrája nem állandó, hanem folyamatosan változik gazdasági, politikai és egyéb tényezők, folyamatok hatására. Következményként a szakértők előrejelzése szerint a 2014.évre 3%-os növekedést vár a fémfeldolgozó és gépipar, így a hazai gazdasági növekedés mozgatórugójaként szolgálhat: vagyis az idei év határozottan kedvező évnek ígérkezik a magyar fémipar, gépipar számára.

 

A dinamikus fejlődésnek köszönhetően a nemzetközileg is elismert cégek beszállító partnere, a fémipari Márkó-Tech Kft. belföldi- és exportpiacán is növekedni tudott. Ezt igazolja a márkói cégnél végrehajtott több, sikerrel zárult fejlesztési program is.

A vállalkozás menedzsmentje a meglévő iparági szakértelmének birtokában vágott bele a cég indításába 1997-ben. Az autóipari alkatrészek gyártása, lézervágás, lemezmegmunkálás területén a mindenkori vevői elvárások legmagasabb szintjén elégíti ki a vevői elvárásokat, mind a hazai, mind külföldi piacot kiszolgálva.

A társaság az erős verseny által diktált ütemre termelékenységének növekedésével válaszolt, mely eredményeként uniós pályázati forrás bevonásával valósította meg telephelyfejlesztési projektjét.

 

Az új 992,77 négyzetméteres gyártócsarnokot 2014. március 31-én, Dr. Navracsics Tibor, miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter adta át ünnepélyes keretek közt.

 

Működésünk erőssége a hatékonyságunk és eredményességünk, melynek eredménye a magas szinten alapuló vevői bizalom. Meglévő vevőkörünk megrendeléseinek várható növekedése, illetve partneri körünk bővülése lehetővé tette, illetve meg is követelte a kapacitásbővítést. Meglévő tapasztalatunk és felvevő piacunk kifejezetten alkalmassá tette vállalkozásunkat tőke- és pályázati források bevonására.” – mondta Gyenge József ügyvezető

 

A vissza nem térítendő fejlesztési források sikeres bevonását a cég vezetése profi pályázatíró közreműködésével valósította meg.

 

A fix díj nélküli sikerdíjas pályázatírásban partnerünk a European Conformity Check Vállalkozásfejlesztési Tanácsadó Intézet. Nem csak pályázataink megírását, hanem a hozzátartozó teljes körű projektmenedzsmenti feladatainkat is az Intézetre bízzuk. Partnerünknek köszönhetően támogatott hitelek lehetősége is fontos szerepet játszik vállalkozásunkban, hiszen ezzel a hiányzó önerőt is biztosítani tudjuk – akár a teljes projekt előfinanszírozásával – előzetes költségek nélkül. Csak úgy, mint a pályázatok esetében ebben az esetben sincs kockázatunk, itt is csak a megnyert összeg után kell fizetnünk. „ – tájékoztatott az ügyvezető.

 

A vállalkozás - a telephelyfejlesztést támogató pályázat elnyerése és a megítélt támogatás(i összeg) sikeres lehívása mellett - a közelmúltban nyert (64 %-os támogatási arány mellett) közel 25 millió forintot az „Innovatív komplex technológiai fejlesztés a "Márko-Tech" Kft.-nél” című projektjéhez kapcsolódóan, ami az innovációs eredmények hasznosítását (volt) hivatott támogatni.

 

A sikerrel zárult fejlesztési programok keretében összesen 139.000.000 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült a családi vállalkozásból, mára piacvezetővé vált fémipari vállalkozás.

 

 „Kiemelkedő szakmaiság, folyamatos fejlesztés, az innováció szem előtt tartása és etikus, korrekt piaci magatartás: többek között ezeknek köszönheti sikereit a Márkó-Tech Kft.”, emelte ki az European Conformity Check Vállalkozásfejlesztési Tanácsadó Intézet ügyvezetője, Tóth Ádám Ferenc.

 

 

Bővebb információ:

 

Márkó-Tech Kft.

 

Gyenge József

ügyvezető

E-mail: jozsef.gyenge@markotech.hu

 

 

European Conformity Check

Vállalkozásfejlesztési Tanácsadó Intézet

 

Tóth Ádám Ferenc

ügyvezető

E-mail: toth.adam@european.hu

2014-04-09
Növelte gyártókapacitását az Electroplast

Békéscsabán huszonkilenc munkahelyet teremtettek uniós támogatásból

Újabb fröccsöntő gépekkel és a hozzájuk tartozó infrastruktúrával fejlesztette kapacitását a békéscsabai Electroplast Kft. A 815,7 millió forintos beruházáshoz a magyar állam és az Európai Unió 23 százalékos, több mint 18 millió forintos támogatást nyújtott, amellyel huszonkilenc munkahelyet teremtettek.

Jelentős termelő üzemmé fejlődött a tavaly létrehozott Electroplast Kft., amely egy osztrák családi vállalkozás, a bécsi Electroplast GmbH. projektcége. A vállalat 2012 elején hozta létre Békéscsabán magyarországi gyártóbázisát, elsősorban azzal a céllal, hogy hagyományos, nagy partnere, a Henkel körösladányi üzemét is helyben szolgálhassa ki.

A vállalkozás a vegyi gyár számára műanyag alkatrészeket és tároló edényeket készít, többek közt a wc-gélhez használt műanyag tartályok, valamint azok kupakjai is ebből az üzemből kerülnek ki. Az igények kielégítéséhez a vállalkozás fröccsöntési kapacitását 37 százalékkal kellett növelni. Az EU által is támogatott pályázat segítségével három Engel Duo 2550-es típusú fröccsöntő gépet állítottak üzembe.

Az első 15 munkatársat 2012. januárban vették fel, ők másfél hónapos osztrák tanulmányúton vettek részt az anyavállalatnál. A pályázati pénz megérkezése után kezdődött a gépek beállítása, majd márciusban a termelés. A kezdetben beszerzett három mellé a cég újabb öt géppel bővítette parkját. Az új berendezések mellé szakembereket is alkalmaztak, most már 29 fő dolgozik a társaságnál. 

A fő üzleti partner továbbra is a Henkel, a termelési kapacitás mintegy 90 százalékát leköti, ezen kívül az osztrák anyavállalatnak is termelnek. 

2014-04-02
Telephelyfejlesztés a Márkó-Tech Kft.-nél

A Márkó-Tech Kft. az European Conformity Check Vállalkozásfejlesztési Tanácsadó Intézet szakértelmének és az Európai Unió fejlesztési forrásainak felhasználásával fejlesztette márkói telephelyén működő gyártócsarnokát. 

A vállalkozás az Új Széchenyi Terv Közép-dunántúli Operatív Program keretén belül 81.829.924,- Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült. A projekt összköltsége 163.659.848,- Ft.

 Az 1997-ben alapított Márkó-Tech Kft. célkitűzése, hogy a mindenkori vevői elvárásokat a legmagasabb szinten elégítse ki. Az erős verseny által diktált ütemre a vállalkozás termelékenységének növelésével válaszolt, amely eredményeként 2014. március 31-én ünnepélyes keretek közt átadásra került új gyártócsarnoka.

 

 

A „Telephelyfejlesztés a Márkó-Tech Kft.-nél” tárgyú projekt támogatása az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból, vissza nem térítendő támogatás formájában valósult meg. A tervezett fejlesztés jelentősen segíti a vállalkozás azon célkitűzését, hogy a megnövekedett, nagyobb tömegű és geometriájú berendezésekre vonatkozó vevői igényeket ki tudja elégíteni. A fejlesztés keretében kivitelezésre került egy 992,77 m2-es hasznos alapterületű, részben daruzott gyártócsarnok, szerelő üzemrész, valamint emeleti irodák szociális helységekkel.

 

 A csarnok belmagassága 8,31 m, vázszerkezete előre gyártott vasbeton, szendvics paneles burkolattal. A tetőn elhelyezésre kerül egy 30 KW-os napelemes megújuló energia rendszer. A fűtés részben gázkazános, radiátoros és feketén sugárzós kialakítású. Az elektromos hálózat kialakítása a technológiai igények figyelembevételével került megtervezésre és kivitelezésre.

A fejlesztés segítségével a társaság nagyobb tömegű, (6-8 to / berendezés) és méretű, (12x3,5x3,5 m) egyedi és kis sorozatú gépek, berendezések elkészítésére is alkalmassá válik. A telephelyfejlesztéssel további gyártó gépek elhelyezésének feltételei is megteremtődnek, így a vevői igényeket még gyorsabban tudják megvalósítani. A támogatás elnyerésével a Márkó-Tech Kft. vállalta a foglalkoztattak létszámának 4 fővel történő növelését.

 Kiemelkedő szakmaiság, folyamatos fejlesztés, az innováció szem előtt tartása és etikus, korrekt piaci magatartás: többek között ezeknek köszönheti sikereit a Márkó-Tech Kft.”, emelte ki az European Conformity Check Vállalkozásfejlesztési Tanácsadó Intézet ügyvezetője, Tóth Ádám Ferenc.

A vállalkozás - a telephelyfejlesztést támogató pályázat elnyerése és a megítélt támogatás(i összeg) sikeres lehívása mellett - a közelmúltban nyert (64 %-os támogatási arány mellett) közel 25 millió forintot az „Innovatív komplex technológiai fejlesztés a "Márko-Tech" Kft.-nél” című projektjéhez kapcsolódóan, ami az innovációs eredmények hasznosítását (volt) hivatott támogatni.

2014-03-31
Az uniós források a gépipari fejlesztések motorja

A gyártó és termelő cégek eszközfejlesztési, beruházási terveiben hatékonyan tudnak segíteni az Európai Unió által támogatott pályázati programok. Ha azonban formailag, vagy tartalmilag nem megfelelő a pályázat, akkor szinte biztos, hogy - önhibáján kívül - hátrányba kerül a vállalkozás a versenytársakkal szemben. Fix díj nélküli, kizárólag sikerdíjas konstrukcióban közreműködő pályázatírót érdemes választani, és megbízható, kellő referenciával rendelkező társaságra érdemes bízni a pályázatok kezelését.

 

 

 

 

Alapos fejlesztési koncepció, alaptőke, piackutatás. Mindez elengedhetetlen a fejlesztési források elnyeréséhez, azonban ennél több kell a sikeres pályázathoz. „Profi pályázatíró cég bevonása nélkül csökkennek az esélyek a sikerre.” - mondja az European Conformity Check Vállalkozásfejlesztési Tanácsadó Intézet ügyvezetője. Tóth Ádám Ferenc figyelmeztetett arra is, alaposan meg kell vizsgálni, ki legyen a pályázatíró partner. Ezen a területen a tapasztalat és a referencia kiemelten sokat számít. Az elmúlt hetekben hívta fel a figyelmet a szakminisztérium, hogy csaló pályázatírók bukkantak fel, akik előre kértek megbízási díjat az ügyfelektől, majd nem teljesítették a feladataikat. Ha több éve stabilan, sikeresen működő céghez fordulnak a vállalkozók, akkor kizárhatják a csalás kockázatát.

 

Az ügyvezető szerint érdemes olyan konstrukciót választani, amelyben a pályázatíró cég tisztán csak sikerdíj fejében vállalja a munkát.

 

Ugyanilyen fontos szempont a vállalkozások számára, hogy a vissza nem térítendő támogatások mellett, a támogatott hitelek lehetőségeit is igénybe tudják venni. Így a megvalósítandó beruházás esetleges hiányzó önerejét is biztosíthatják - akár a teljes projekt előfinanszírozásával - előzetes költségek nélkül.

Ebben az esetben ugyanis a pályázónak nincs kockázata, csak a megnyert összeg után kell fizetnie.

 

Intézetünk számára magas referenciákkal bíró partnerek szavaztak már bizalmat, akik a legkiemelkedőbb technológiák és megoldások alkalmazói, ezáltal sikerrel tudnak élni a piacon fellelhető támogatási lehetőségekkel.” - mondta Tóth Ádám Ferenc, aki példaként említette a Melior Laser Kft.-t, amely több alkalommal is sikerrel pályázott már európai uniós forrásokra.

 

Lendvai László, a társaság ügyvezetője elmondta, ők a nyereséget a fejlesztésbe forgatják vissza, amelyhez nagyon fontos kiegészítést nyújtanak az uniós források. Hosszú távon azok a cégek maradnak versenyképesek, amelyek a pályázati támogatások révén tartani tudják az állandó, magas színvonalat, és bővítik piacukat – hangoztatja a szakértő. A lemezalkatrészek gyártásával, lemezmegmunkálással, lézervágással foglalkozó cég jelenleg 90 százalékban a magyar piacra termel, megrendelői között jellemzően nagyvállalatok találhatók.

 

A legutóbbi pályázatokon sikerült beszerezniük egy 3D mérőkészüléket, amely kiemelt jelentőségű fejlesztés a társaság minőségbiztosításához. Szintén új beszerzés egy kötőelem besajtoló gép is, amelynek nagy előnye, hogy nem szükséges emberi erőforrás a csavarok, anyák, alátétek adagolásához.

 

A Melior Laser Kft. innovációval lábalt ki a válságból

A cég mintapéldája annak, hogyan lehet egy kis, négy fővel induló cégből évi egymilliárdos árbevétel fölötti vállalkozás. A 2002-es decemberi alapításkor Kőbányán, az Illatos úton működött a telephely, az első saját gépüket 2003-ban vásárolták, majd a következő években folyamatosan bővült lemezmegmunkáló eszközparkjuk. Telephelyüket időközben Biatorbágyra helyezték át. A 2009-es válság természetesen őket is érintette, a 2007-es szinthez képest ötödével esett vissza a termelés, de a munkaszervezés változtatásával sikerült elérni, hogy ne kelljen munkatársakat elbocsátani. 2010-től ismét innovációba fektettek. Ez meghozta az eredményt, jelenleg 41 fő dolgozik a cégnél és további fejlesztéseket terveznek.

2014-03-22
Büszkék vagyunk rá, hogy a Binder Kft. csöngei üzemének fejlesztése 149 millió forint pályázati támogatáshoz jutott Intézetünk közreműködésével.

Lerakták a Binder Kft. új gyártócsarnokának az alapkövét a Vas megyei Csöngén

2014. március 19. 13:58

Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára, Ágh Péter, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője és Hermann Binder osztrák tulajdonos rakta le szerdán a Vas megyei Csöngén a Binder Kft. újabb 2250 négyzetméter alapterületű gyártócsarnokának az alapkövét.

A Magyarországon letelepedni vagy fejleszteni szándékozó vállalkozások számára egyaránt fontos a kiszámítható üzleti környezet, az elegendő számú, jól képzett munkaerő, és az is, hogy a lehető legkisebb legyen a hivatalos ügyintézésnél tapasztalt bürokrácia - hangoztatta köszöntőjében Czomba Sándor.

Arról beszélt, hogy korábban a szakképzés "nem arra állt be", amit az ipar igényelt volna, ám a nemrég bevezetett duális szakképzés hangsúlyosabb gyakorlati része ma már a cégek tanműhelyeiben történhet, így a képzés valóban a munkaadói igényeket szolgálhatja.

 

(videó és kép forrás: kormany.hu)

Az államtitkár kijelentette, jelentősen emelkedett Magyarországon a foglalkoztatás, 4 millió embernek van munkája, ám ebből csak 1,5 millióan dolgoznak közvetlenül a termelésben, márpedig - mint hangsúlyozta - a termelés lehet az alapja a tartós gazdasági növekedésnek.

Hermann Binder, aki 18 éve működteti ipari acélszerkezeteket gyártó vállalkozását a csöngei ipari parkban, vendégeit köszöntve elmondta: büszke az eddig elért eredményekre és arra a jól képzett magyar munkaerőre, akik közül sokan több mint egy évtizede kitartottak cége mellett és valamennyien fontos részesei a vállalkozás fejlődésének.

A mostani, 382 millió forint értékű fejlesztéshez 149 millió forint pályázati támogatáshoz jutottak az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) keretében. Az osztrák cégtulajdonos azt ígérte, hogy a vállalkozásból származó hasznot ezek után is fejlesztésekre fordítja majd.

A nyilvános cégadatok szerint a Binder Kft. 2012-ben 1 milliárd 733 millió forintos árbevételt és 223 millió forintos adózás utáni nyereséget ért el. A megelőző évhez képest az árbevétel 190 millió forinttal növekedett, a nyereség viszont kismértékben, mindössze 3 millió forinttal csökkent.

Hangsúlyozta: a száz embernek munkát adó csöngei üzemében ma már 17 ezer négyzetméteren folyik a gyártás, olyan acél- és lemezszerkezeteket állítanak elő, amelyeket számos területen használnak, egyebek között erőművekbe is beépítenek.

A múlt évben 4 ezer tonna acélt munkáltak meg és 60 ezer négyzetméternyi úgynevezett vékonylemezt gyártottak, amit elsősorban a gyógyszeriparban és az élelmiszeriparban használnak.

Binder Kft. termékeit Magyarországon kívül Ausztriában, Németországban, Olaszországban, Svájcban, Hollandiában és Brazíliában is értékesítik.

Ágh Péter, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője a köszöntőjében úgy fogalmazott: a kemenesaljai településeknek nemcsak múltja, de jövője is van, hiszen a térségben és Magyarországon is egyre alacsonyabb a munkanélküliség.

Eredményes az Új Széchenyi Terv és a kormány gazdaságélénkítő programja, egyre közelebb vagyunk ahhoz, hogy mindenkinek legyen munkája, aki dolgozni akar - mondta.

(MTI)