Loading color scheme

A kkv-k felpörgethetik a gazdaságfejlesztést

elpörgött a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban (Ginop) a 48 milliárd forintos keretösszeggel meghirdetett termelésikapacitás-bővítési felhívás (Ginop-1.2.1-16) nyertes pályázóinak kihirdetése. A Széchenyi 2020 pályázati információs portál adatbázisa szerint a keresett Ginop-felhíváson az irányító hatóság már odaítélt 95 cégnek összesen 18,49 milliárd forintot. A pályázat népszerűségét és a nagyságrendi különbséget jelzi, hogy eddig 1136 pályázat érkezett be 178,56 milliárd forintos támogatói igénnyel.

Forrás: MW

A felületkezeléssel, elektrosztatikus porfestéssel foglalkozó székesfehérvári Alu-Metal-Color Kft. például 130 millió forint uniós forráshoz jutott a gazdaságfejlesztési pályázaton, s mivel a támogatás aránya 50 százalékos, 260 milliós beruházást valósíthat meg. A Fejér megyei társaság acél munkadarabok, gépkocsikarosszéria-szerelvények porfestésére alkalmas egyedi gyártású gépsort szerez be. A kedvezményezettek sokszínűségét jelzi, hogy a gyógyszergyártó, forgalmazó és szaktanácsadó kunfehértói ExtractumPharma Zrt. 248 millió forintot kapott filmtabletták gyártásához filmbevonó készülék beszerzésére, a nyomdaiparban érdekelt szécsényi Royal Press Hungary Kft. pedig digitális holografikus nyomtató beszerzésére fordíthat 445 millió forintot.

Hamarosan százas nagyságrendben további termelő-szolgáltató magyar kkv-k juthatnak EU-s forráshoz, a felhívás megjelentetésekor a fejlesztéspolitikai intézményrendszer 150-250 tagúra becsülte azt a kört, melynek tagjai részben az Európai Regionális Fejlesztési Alapból finanszírozhatják beruházásukat. A pályázat összhangban áll azzal a kormány által a partnerségi megállapodásban is megfogalmazott céllal, hogy javuljon a kkv-szektor versenyképessége.

Az uniós források idei kifizetési terve

A gépforgalmazók és gépkereskedők a 40 millió forintos támogatás felett lefolytatandó kötelező közbeszerzés kapcsán kiemelten kezelik a tenderezési eljárás kérdéskörét – emelte ki lapunknak Tóth Ádám Ferenc, a European Conformity Check Vállalkozásfejlesztési Tanácsadó Intézet ügyvezetője. A felhívás feltételeinek megfelelő projektek legalább 25, legfeljebb 500 millió forint vissza nem térítendő támogatáshoz juthatnak a rendelkezésre álló forrás erejéig. A kedvezményezettek felvehetik előlegként az elnyert összeg maximum 50 százalékát, vagyis ebben a formában 250 millió forint a felső határ. A támogatási kérelmet benyújtó szervezetek vállalják: a projekt fizikai befejezését követő két évben növelik nettó árbevételüket.

A 2014–2020-as uniós fejlesztési ciklusban a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban már több mint 20 ezer pályázat érkezett be mintegy 2750 milliárd forint támogatási igénnyel. Ebből az irányító hatóság több mint 7500-at pozitívan bírált el hozzávetőleg 1500 milliárdos összértékben. Közülük a tényleges kifizetésig több mint 5600-an jutottak el, a számláikra mintegy 800 milliárd forint érkezett.

Forrás: Világgazdaság