Loading color scheme

Kitörési pont előtt a beszállító kkv-k

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

Két gazdaságfejlesztési uniós pályázaton közel 40 milliárd forintból bővíthetnek a vállalkozások: a beszállítók a támogatás 85 százalékát építkezésre fordíthatják, eszközvásárlás esetén pedig előlegként fel lehet venni a támogatás 75 százalékát.

A Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban (Ginop) a kiíró átszabta, egyben vonzóvá tette a pályázóknak a mikro-, kis- és középvállalkozások beszállítói (Ginop 1.3.3.) felhívását. Jelentős változás, hogy a versenyszféra legkisebb szereplőinek nem kell kötelezően konzorciumot alkotniuk, önálló beszállítóként is pályázhatnak. A rendelkezésre álló keret eredetileg 28 milliárd forint volt, ezt most 20 milliárdra csökkentették.

A változtatást indokolja, hogy az eltelt egy év alatt csak két pályázat ékezett, 1,2 milliárd forint értékben. A barátságosabbá tett feltételek rögtön felkeltették az érdeklődést, így akár december 1-jén fel lehet függeszteni a pályázatot, addig nagy valószínűséggel elfogy a 20 milliárdos forráskeret – mondta a Világgazdaságnak Tóth Ádám Ferenc, a European Conformity Check Vállalkozásfejlesztési Tanácsadó Intézet ügyvezetője. Mint mondta, a Ginop 1.3.3-as pályázat további előnye, hogy a megítélt támogatás akár 85 százalékát építési beruházásra lehet fordítani. Ha valakinek elsősorban új üzemcsarnokra van szüksége, nem pedig termelőeszközökre, ipari berendezésekre, az előnyben részesítheti ezt a lehetőséget a termelési kapacitás bővítésével (Ginop 1.2.1) és a gazellapályázattal (Ginop 1.2.7) szemben, hiszen ezeknél csak 25, illetve 55 százalékos arányban lehet építésre fordítani az elnyert összeget.

A 2014-2020-as uniós ciklus kifizetési mutatói a gazdaság-fejlesztési programban

Az átalakított beszállítói pályázatnál a felhívás feltételeinek megfelelő projektek önálló pályázóként legkevesebb 40 millió, legfeljebb 1 milliárd forinthoz juthatnak, konzorciumként indulva 300 millió és 2 milliárd forint a vissza nem térítendő támogatás alsó és felső határa. Az előleg kis- és középvállalkozásoknál 50 százalék, nagyvállalatoknál 25 százalék lehet, a konzorcium egészét tekintve pedig 800 millió forint a plafon. Ez a pályázat elsősorban a járműipari beszállítókat ösztönözheti, de szóhoz juthatnak az egyéb feldolgozóipari alágazatokban érdekeltek is.

EU források

Tóth Ádám Ferenc szerint a kkv-k versenyképesség-növelési, innovációs pályázata (Ginop 2.1.8.) pedig azért hozhat áttörést, mert a piac a kapacitásbővítő beruházások támogatása (Ginop 1.2.2.) óta várt az újabb eszközvásárlási lehetőségre. A 17 milliárdos keretből akár két-háromezren is részesülhetnek, hiszen 5-15 millió forint nyerhető el, a felvehető előleg pedig nem 50, hanem 75 százalék. A szakértő szerint ez a kkv-k számára éppúgy kiváló esély, mint a gépforgalmazóknak, az összeg nagysága miatt ráadásul közbeszerzési eljárás lefolytatására sincs szükség. Jelzésértékű, hogy a szokásos egy-másfél év helyett a projektek megvalósítására mindössze hat hónap áll rendelkezésre, ez azt tükrözi, hogy a kormány igyekszik felpörgetni az uniós programok lezárását.

 

Forrás: Világgazdaság