Loading color scheme

Rugalmasabb lett a pályázatok kezelése

A korábbinál jóval rugalmasabbá vált a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programhoz (Ginop) tartozó uniós pályázatok kezelése, beleértve a megvalósítási helyszín módosítását, a határidő meghosszabbítását és a beszerzendő géptípus cseréjét – mondta a Világgazdaságnak Tóth Ádám Ferenc, a European Conformity Check (ECC) Vállalkozásfejlesztési Tanácsadó Intézet ügyvezetője,

hozzátéve, hogy előremutató lenne, ha a kedvező változások a Vidékfejlesztési programban (VP) is megjelennének. A szakember kiemelte, hogy a nagy összegű beruházási pályázatnál (Ginop-1.2.1) az utóbbi időben több, a közbeszerzés elnyúló lefolytatására hivatkozással is fogadtak el hosszabbítási kérelmet, amelyet a beszállítói pályázatnál (Ginop-1.3.3) pedig számos esetben a határidőn túlra is jóváhagytak. Emellett a kisebb gépbeszerzéses (Ginop-1.2.2) és az alacsonyabb összegű innovációs pályázatnál (Ginop-2.1.8) a gépmódosítási kérelmeknek is zöld utat ad a kiíró. Továbbá az informatikai pályázatnál (Ginop-3.2.2) rövidült a támogatói döntés meghozatala, több Pest megyei pályázatnál (Vekop-1.2.1 és Vekop-1.3.1) pedig szintén elfogadták a módosítási kérelmeket.

Tóth Ádám Ferenc elmondta, hogy várják a gyártó cégek a beruházástámogató pályázatokat (Ginop- 1.2.7-19 és Ginop-1.2.8-19), amelyekre az előzetesen jelzett, két részletben 15 milliárd forintos keretre többszörös, akár 40- 50 milliárdos támogatási igény is befuthat.

Mindezek mellett nagy a készülődés a június 17-től benyújtható kis kapacitású, saját villamosenergia-fogyasztás kiváltását célzó napelemes rendszer telepítésére (Ginop-4.1.3-19) és a lezárult társadalmi egyeztetés alapján július 30-tól benyújtható komplex energetikai pályázatra (Ginop-4.1.4-19).

Fotó: VG – Földi D. Attila

A Ginop-pályázatoknál a projektfenntartási jelentés benyújtására is rugalmasság jellemző az utóbbi időben, hiszen a benyújtási határidő elmulasztása esetén kérelemmel lehet fordulni az illetékes minisztériumhoz, indokolva a késedelem okát. A kérelmeket jóváhagyják, a jelentések beküldése sikeres volt – húzta alá az ECC ügyvezetője. A főként a gépbeszerzésekre koncentrálódó VP-nél is igényelné a piac a nyertes pályázatok határidő-hosszabbítási lehetőségét. A vidékfejlesztési pályázatoknál is előrelépés azonban, hogy a Mezőgazdasági termékek értéknövelése a feldolgozásban című, VP3-4.2.1-4.2.2-18 felhívásnál ugyancsak felgyorsultak a hiánypótlások. A kis- és középvállalkozásoknak (Ginop-6.1.6) és a nagyvállalatoknak (Ginop-6.1.5) fenntartott képzési pályázat kapcsán a Felnőttképzők Szövetségének (FVSZ) elnöke, Zsuffa Ákos a Világgazdaságnak a jelenlegi munkaerőpiaci helyzetben kiemelt fontosságúnak nevezte, hogy eddig 871 hazai cég élt a lehetőséggel 18,5 milliárd forint értékben. Az FVSZ elnöke szerint a konstrukciók szigorú minőségi elemei és az újszerű ellenőrzési metódus a felnőttképzési piac tisztulását szolgálják. Példaként felhozta, hogy az érintett intézményeket már a pályázatok elbírálási szakaszában minősítették különböző szempontok, egyebek mellett a pénzügyi mutatóik és a referenciáik alapján.

Forrás: Világgazdaság