Loading color scheme

Pályázás 100%-os nyerési aránnyal Egy gyümölcsöző partnerség története

A Savaria Ipartechnika Kft. alkatrészek, egyedi gépek, illetve komplett gyártósorok tervezésével és kivitelezésével foglalkozik.
Forrás: cnc.hu

Megalakulásuk óta stabil fejlődést mutatnak, melynek eredményeként rendkívül korszerű gépparkkal és magasan képzett alkalmazotti gárdával rendelkeznek. Sikereik egyik oka a számtalan nyertes pályázat, melyben a European Conformity Check Vállalkozásfejlesztéis Tanácsadó Intézettől kaptak szakértő támogatást.

A vállalat alakulásáról és tevékenységeiről, valamint a European Conformity Check Vállalkozásfejlesztéis Tanácsadó Intézettel való kapcsolatuk kialakulásáról és eredményeiről Aszódi Jánost, a Savaria Ipartechnika Kft. ügyvezetőjét kérdeztük.

CNCMedia: Össze tudnád foglalni, hogy mivel foglalkozik a cégetek? 

A.J.: Elsősorban az autóiparban használt gépek, illetve berendezések tervezésével, gyártásával, szerelésével és beüzemelésével foglalkozunk. Azokat a projekteket szeretjük legjobban, ahol minél nagyobb hozzáadott értéket tudunk teremteni. A bevételünknek több mint 50 százaléka kifejezetten ilyen, összetett gépek és berendezések tervezéséből, illetve gyártásából származik.

Másik fontos tevékenységi körünk prototípus alkatrészek tervezése és gyártása, jellemzően szintén az autóipar részére. Itt a feladatunk nagy része, hogy az adott darabot sorozatgyártásra alkalmassá tegyük. Amikor elérjük a célunk és az összetett tervezési, prototípus gyártási folyamat végére alkalmassá válik a darab a szériagyártásra, ott a mi munkánk általában véget is ér. Onnantól a gyártást átveszi egy alkatrészgyártó cég, akiknek a célgépeivel nagyon gazdaságosan lehet előállítani a mi alkatrészeinket. 

 

CNCMedia: A gépeitek nagyon magas technológia színvonalat képviselnek. Miért volt erre szükség?

A.J.: Precíziós alkatrészek és szerszámok gyártásával is foglalkozunk, ahol gyakran mikronos pontosságot kívánnak a darabok.

Ezért van klimatizálva a gyártócsarnokunk és ezért ilyen színvonalú a gépparkunk. Van, hogy stabilan tartanunk kell akár az 1 mikronos tűrést is.

CNCMedia: Mesélnél kicsit a vállalkozás kezdeteiről? Honnan indultatok?

A.J.: 2005-2008-ig egyéni vállalkozó voltam. A Savaria Ipartechnika Kft. 2008 alakult meg. 2008-2010-ig tervezéssel, és automatizálással foglalkoztunk. A szükséges alkatrészeket forgácsoló cégekkel (mai partnereinkkel) gyártattuk le. 2010-től Gencsapátiban kezdtük meg a forgácsolást. Ahogy egyre nőtt az alkatrészek száma, kialakult az igény, hogy komplett megoldást kínáljunk. Felújítottunk egy üzemcsarnokot és pár fővel, egy esztergával, illetve egy megmunkálóközponttal kezdtük el a gyártást. Azóta minden nyereséget és eredményt visszaforgattunk a cégbe, így tudjuk garantálni, hogy mindig meglegyen az önerőnk a pályázatokon nyert gépekhez.

CNCMedia: A pályázatírás kapcsán, hogy kerültetek pontosan kapcsolatba az ECC-vel?

A.J.: Mielőtt kapcsolatba kerültünk elvesztettem egy pályázatot pályázatírói hiba miatt és aggódtam. Aztán rátaláltunk az ECC-re, akikkel gyakorlatilag az első perctől kezdve kialakult egy nagyon jó együttműködés. Én a szakmai részt teljesen átadtam számukra, ők pedig korrekt módon, megfelelő dokumentációval és munkafegyelemmel kísérik az összes pályázatot, tehát nagyon rendesen végzik a dolgukat.

CNCMedia: Az eddig készült pályázatok, hogy sikerültek?

A.J.: A velük készült összes pályázatot megnyertük eddig, tehát 100%-os a nyerési arány. 8 év alatt 16 nyertes pályázatunk volt, ez szerintem nagyon jó eredmény. Nem tartom valószínűnek, hogy mással ennél többet nyertünk volna.

CNCMedia: A tanácsadásuk, szakértelmük mennyire volt számottevő szerinted az elért eredményekhez?

A.J.: Minden pályázatnál kicsit más feltételeket kell vállalni. Segítettek megérteni, hogy mit vállaljunk és mennyit. Illetve nagyon fontos, hogy ők mindig előminősítenek, így gyakorlatilag elég jó biztonsággal tudjuk, hogy megfelelünk-e az adott pályázatnak vagy sem. Mindent természetesen senki se tud előre, de például azt, hogy versenyképesek vagyunk-e a többi céggel szemben, lehet így látni.

CNCMedia: Az eddigi tapasztalataid alapján szerinted mi az erősségük, mondjuk más pályázatíró cégekkel szemben?

A.J.: Szerintem az, hogy ők rendelkeznek a megfelelő létszámmal. Máshol lehet, hogy elmegy egy jó képességű pályázatíró és megáll az egész cég. Az ECC elérte azt a szervezeti fejlettséget, hogy maguk tanítják ki a jó pályázatírókat. Mindent korrektül rendszereznek és dokumentálnak. Ha kérdezünk valamit arra a választ nem órák kérdése nekik kikeresni, hanem gyakorlatilag percek alatt tudnak válaszolni. Tehát kiépítettek egy olyan rendszert, hogy ne csak profinak látszanak, hanem azok is.

Ez egyébként a mi területünkre is teljesen igaz. Egy pár fős vállalkozás nehezebben kap munkát, mert a megrendelő aggódik, hogy mi történik, ha az az egy gép elromlik vagy a pár fős létszámból valaki megbetegszik. De egy akkora cégnél, mint mi vagy az ECC, már nem aggódnak. Ha egy gép elromlik akkor egy másik gépen tudjuk folytatni a munkát, ha valaki megbeteszik képesek vagyunk helyettesíteni. A határidők tartása így mindig biztosított.

CNCMedia: A pályázatok segítségével és a beruházás hatására hány százalékos kapacitás növekedést tudott elérni a vállalkozás? 

A.J.: Az ECC-vel való megismerkedésünk pillanatától, nyugodtan lehet mondani, hogy 40-50-szeres növekedést. Jelenleg 34-en dolgozunk a cégben és 1-2 szerencsés évvel fel tudnánk menni 50 főre is.

CNCMedia: Egy dolog megnyerni a pályázatot, de sok pályázatnál probléma lehet a pénzek lehívása. Erről mi a véleményed?

A.J.: Azon az elven vagyok, hogy aki csak a pályázatból tudna gépet venni annak nem mindig szerencsés a pályázati pénzek lehívása. Volt olyan pályázatunk, hogy több mint két év volt a megvalósítást követően a kifizetés, addig kellet megelőlegezni a pénzeket. Szerencsére az utóbbi évek pályázatainál nem húzzák el annyira a kifizetéseket, mint négy vagy öt évvel ezelőtt.

CNCMedia: Szerinted pályázati pénzek lehívásában a pályázatíróknak mekkora szerepe van? 

A.J.: Nem rajtuk múlik. Ők annyiban tudnak segíteni, hogy ha egy összetettebb pályázat esetén szükséges mondjuk egy részelszámolás, akkor azt minél előbb elkészítik, hogy ne hátráltassák a pénz lehívását. Ez eddig mindig időben, néhány napon belül meg is történt.

CNCMedia: Milyen jövőbeli terveitek vannak, amit az ECC-vel közösen szeretnétek megvalósítani?

A.J.: Nekem a pályázás mindig a géppark megújításáról szólt. Folyamatosan cseréljük a gépeinket újabb szériás darabokra. Jövőre is megvan már három gép, amit le szeretnék cserélni. Ezek nem rossz gépek, nem pontatlanok. De nincs már rájuk garancia, a karbantartási költségük pedig korukkal arányosan nőni fog. Megéri lecserélni őket egy új és ezzel együtt kicsit modernebb, felhasználóbarátabb és garanciális gépre.