Loading color scheme

Kapacitásbővítést finanszírozó forrásokra ugranak a kkv-k

Csillapíthatatlan a kkv-szektor igénye a kapacitásbővítést finanszírozó uniós pályázati lehetőségek iránt, e téren nemcsak az ingyenpénz, hanem a hitellel együtt kínált támogatás is kelendő – olvasható a Világgazdaság Online-on.

Forrás: trademagazin.hu

Százmilliárdos nagyságrendű további beruházási igény mutatkozik a Pest megyén kívüli termelő, szolgáltató kis- és középvállalkozások részéről – mondta a Világgazdaságnak a kkv-szektornak szóló uniós felhívásokat értékelve Tóth Ádám Ferenc, a European Conformity Check Vállalkozásfejlesztési Tanácsadó Intézet ügyvezetője. A Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programon (Ginop) belül új felhívások megjelenése, illetve a meglévők forráskeretének átcsoportosítása esetén az újabb fejlesztések a technológiai korszerűsítést ösztönző gépbeszerzésekre, valamint az infrastruktúra bővítésére, azaz üzemcsarnokok építésére irányulhatnának.

Mindezt azzal támasztotta alá a szakértő, hogy a mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásbővítését (Ginop-1.2.1) célzó pályázaton a 109-ről 120 milliárd forintra emelt keret sem elégíti ki a cégek éhségét, hisz már 1136 pályázat érkezett be 178 milliárdos támogatói igénnyel. Bár a határokon is túlnyúlva 736 projekt immár zöld jelzést kapott 125 milliárd forint értékben, sokan továbbra is bizakodnak a pozitív elbírálásban.

Tóth Ádám Ferenc szerint szintén a beruházási kedvről árulkodik, hogy hitellel kombinálva is kelendő a kapacitásbővítési támogatás (Ginop-1.2.3). Az itt elérhető 37,5 milliárd forintra is 49 milliárdos igény futott be, amelyhez mellesleg 75 milliárd forintig kedvezményes kamatozású, éven túli kölcsön társul. Ennél a kiírásnál tegnap is publikált támogatói döntéseket az irányító hatóság: 863 kedvezményezettnek már odaítéltek 25 milliárd forintot, amelyhez társul még a hitel.

Kevésbé bőkezű, de éppúgy fontos, a piaci igényekre reagáló felhívás a beszállítói pályázat (Ginop-1.3.3). Az eddigi részeredmények szerint csaknem 28 milliárd forintot itt is szét lehetne osztani, ám 20 milliárd a plafon. Az ügyvezető úgy véli: akár vissza nem térítendő vagy hitellel kombinált pluszforrásokkal is érdemes lenne ösztönözni a további gépvásárlást.

Nem fogynak viszont a kutatás-fejlesztési és innovációs források a Ginop 2.1.2-ben. A szakértő szerint a cégek tisztában vannak e fejlesztések jelentőségével, mégsem tudják megemészteni a vele járó kötelező hitelfelvételt. Valószínűleg, szeptember végén fel is függesztik ezt a lehetőséget, miután 21 milliárd forinttal csökkentették a keretét. (Gyöngyösi Balázs, vg.hu)