Pályázatírási szolgáltatásunkat jellemzően fix díj nélküli, sikerdíjas konstrukcióban nyújtjuk
2015-04-17
Új pályázatokkal söprik ki a korábbi EU-s pénzeket, fiatal gazdák kaphatnak plusztámogatást

Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára egy szegedi tanácskozáson közölte, a 2007-2013-as időszak forrásainak 100 százalékos felhasználása érdekében hamarosan új pályázatokat írnak ki. Ezeken főként a fiatal gazdák kaphatnak támogatást fejlesztéseikhez.

 

Az új pályázatok keretén belül

  • a vidéki térségek közösségi alapszolgáltatásait ellátó önkormányzatok,
  • non-profit szervezetek,
  • egyházak,
  • polgárőr szervezetek pályázhatnak gépjárművásárlásra,
  • illetve kertészeti gépek beszerzését is támogatják.

A politikus közölte, az Európai Bizottság előreláthatólag május végén elfogadhatja az új Vidékfejlesztési Programot, amely összességében 1250 milliárd forint agrár-vidékfejlesztési forrás felhasználásának rendszerét rögzíti. A legkomolyabb nézeteltérés az öntözésfejlesztés támogatásáról alakult ki: a hazai álláspont szerint a szántóföldi és kertészeti kultúrák esetében az öntözött területek növelésére van szükség, az uniós vélemény szerint viszont csupán az öntözés hatékonyságán kellene javítani.

Az új pályázatokat nyártól írják ki, ezeken a munkaigényes ágazatoknaka kertészet, az állattenyésztés és az élelmiszeripar -, valamint a kis- és közepes gazdaságoknak a korábbinál több forrás jut majd – tudatta Kis Miklós Zsolt. Az államtitkár kitért arra is, hogy az élelmiszeripar fejlesztésére összesen 300 milliárd - csak a Vidékfejlesztési Programból 200 milliárd forint - áll majd rendelkezésre, ebből 20 milliárd forintnyi forrást a borágazat beruházásaira különítenek el.

Forrás: MTI